Vrijdagmiddag 14 maart. Het is zover. Drie opvallende lichtkunstwerken op het Havenkadecomplex aan de Weurtseweg/hoek Laan van Oost-Indië worden in klein gezelschap ceremonieel onthuld. Dat had natuurlijk al veel eerder moeten gebeuren, maar Corona gooide roet in het eten. De tijdgrens van de woongebouwen kon op tijd worden gehaald, de uitvoering van de lichtkunstwerken - tot grote verrassing van bewoners - pas 2 jaar later.
Nachtbeeld onthuld
De bijeenkomst vindt plaats bij Restaurant de Industrie. Afgevaardigden van Woningcorporaties Talis en Portaal, BPD, Ontwikkelbedrijf Waalfront en andere betrokkenen zijn daarbij aanwezig. Na toespraken met lovende woorden en welgemeende dankbetuigingen worden onder luid applaus de drie kunstwerken door wethouder Noël Verhulst en de twee kunstenaars onthuld. Dat gebeurt op symbolische wijze door het wegnemen van een doek dat hangt over de ingelijste fotovergroting van de complete Havenkade bij nacht.
Nijmeegse kunstenaars
De twee ontwerpers van de lichtkunstwerken, Yorick de Vries en Niek Droes van de Nijmeegse Design Studio Another Day, geven vervolgens een kort overzicht hoe de kunstwerken zijn ontstaan. Ideeën doen ze op aan het bewegen van de Waal, waarbij beelden als meanderend, grillig, slingerend en kronkelig bij hen bovenkomen. Ze combineerden deze beelden met de vormen van klassieke neon-reclameletters. Die hingen vroeger vaak boven ingangen van horecagelegenheden.
Vervolgens zoeken ze naar woorden die passen bij hun beeld van de Waal. Het worden kom, blijf en gaan, woorden die een continue beweging suggereren als een mooie verwijzing naar het stromen van de Waal. Als ode aan de Waal kiezen ze blauw als kleur voor de drie lichtkunstwerken. Die zijn nu geplaatst boven drie ingangen. Ze vormen niet alleen een stabiel baken in Nijmegen-West maar ook een grillig contrast met de strakke vorm van het woongebouw.
Kers op taart
Strategisch stedenbouwkundige van de gemeente Nijmegen Ingrid van de Vossenberg en Floor Schoenmakers, senior projectleider vastgoed Talis, vertellen blij te zijn dat ze het project nu na 5,5 jaar eindelijk kunnen afsluiten. De kunstwerken zijn een wezenlijk onderdeel van het gebouw. Voor hen is het de kers op de taart en ze zijn verrast dat het zo mooi is geworden. Wel beamen ze desgevraagd dat er geen communicatie is geweest met de bewoners. Die is totaal vergeten doordat het project qua tijd zo is uitgelopen. Bewoners voelen zich door de onaangekondigde plaatsing van de kunstwerken overvallen.
Ook hoofdarchitect Thijs Asselbergs vindt het jammer dat bewoners niet zijn geïnformeerd. Hij is oprecht verbaasd dat betreffende partijen dit niet hebben gedaan. Wel is de architect in zijn nopjes met het eindresultaat. Hij beschouwt de kunstwerken als een mooie afronding van het project dat symbool staat voor vernieuwing en creativiteit. Ze vormen een bron van inspiratie en brengen mensen samen. Daarmee dragen ze bij aan de unieke uitstraling van Nijmegen-West.
Wat is jouw mening over de kunstwerken op de woongebouwen aan de Havenkade?
De woongebouwen van woningcorporaties Portaal en Talis aan de Havenkade zijn kortgeleden voorzien van drie lichtkunstwerken. Elders in dit nummer lees je er meer over. De redactie van de Wester wil graag van jou weten wat jij vindt van deze kunstwerken. Zijn ze toepasselijk? Een aanwinst voor de wijk? Was de communicatie rondom de plaatsing voldoende? De antwoorden en eventuele opmerkingen lezen we graag van jou. Stuur ze naar: redactie@dewester.info. In een volgende uitgave van de Wester besteden we - zonder je naam te vermelden - aandacht aan jullie antwoorden. We zijn benieuwd!