Menu

X Omdat je bent ingelogd zie je op deze pagina de berichten uit al je groepen. Alleen jij ziet deze informatie.

Uitgelicht:

De wijk verandert

Webredactie de Wester
13 juni 2016 , 2777x gelezen

Een droevige week, niet lang geleden. Mijn buurvrouw was overleden. Netje van Hilten. Ze was een bekende Wolfskuiler door haar vele jaren schoonmaken en vrijwilligerswerk in de Driesprong. Een warme vrouw was ze, moeder van vijf kinderen en vier kleinkinderen, het baasje van Toetie, de verzorger van zeker drie schuwe aanloopkatten in de achtertuin, van een heleboel vogeltjes in de voortuin. Ze maakte geen onderscheid. Als je leefde, dan kon je op haar rekenen. Zo was ze. Een mooi mens.

Net zoals haar gezin. Elke dag haalden ze haar op voor een maaltijd. Elke aanleiding voor een feestje pakten ze op. Ook toen haar gezondheid langzaam achteruitging, bleven ze voor haar zorgen. Samen met de buurt. Nooit was ze eenzaam. Wat ze konden, dat deden ze ook. Alleen zo kon ze in het ouderlijk huis blijven wonen, kon ze thuis blijven tot aan de laatste dag.

Nog voor de geboorte van mijn zoontje kwam Netje met de rollator op bezoek voor een kopje koffie. Ze had een lekker warm jasje bij zich, als cadeau. Met van die grappige oortjes op de capuchon. Ik heb er Ruben de hele winter in rondgedragen. Hij heeft er wel tien keer overheen  gespuugd. Ik heb het eindeloos gewassen. Nu trok ik het hem aan, om afscheid te nemen. Het jasje paste nog maar net. In de koele maar tegelijk ook warme huiskamer vol bezoek en familie zag ik prachtige bloemen overal. Een hart vol rozen van de kleinkinderen. Een kruisbeeld. Koffie en plakjes cake op een etagère, chocolaatjes.

Onze wijk verandert sneller dan je denkt en we kunnen er niet omheen. De oude generatie maakt plaats voor een nieuwe. Het stemt me melancholisch. Liever zag ik dat alles hetzelfde kon blijven. Vertrouwd. Warm. Het voelt zo raar om naast een leeg huis te wonen. Ik zal haar missen in de voortuin, als ik naar buiten loop in de aankomende zomer. ‘Kijk uit’, zei ze dan. Rijd voorzichtig. Kom maar veilig thuis. 


 

 

 

 

 

Stefan van Dierendonck

De columns van Stefan verschenen al eerder in Bewonersmagazine De Wester

Reacties

Bekijk al het nieuws uit je buurt »