Menu

X Omdat je bent ingelogd zie je op deze pagina de berichten uit al je groepen. Alleen jij ziet deze informatie.

Uitgelicht:

Vroeger en nu: Elektriciteitscentrale

Dave
15 maart 2017 , 1510x gelezen

Dit artikel verscheen eerder (december 2015) in De Wester

De centrale op de achtergrond van deze foto is niet de eerste centrale die in deze hoek werd gebouwd. Tussen 1933 en 1936 werd hier de eerste centrale gebouwd, Centrale Gelderland I, ter vervanging van de oude centrale aan de Waalkade.

De centrale kon de stijgende vraag naar elektriciteit niet aan en uitbreiding bleek niet zinvol. Dus bouwde men de Gelderland II op het nog braakliggende gedeelte naast de oude centrale. In 1963 leverde deze nieuwe kolencentrale aan 1 miljoen huishoudens stroom. De ligging van de centrale was perfect: via het Maas-Waalkanaal werden de kolen uit de Limburgse mijnen aangevoerd en via de Waal kolen uit het Duitse Roergebied. Het water uit de Waal werd ook gebruikt als koelwater voor de turbines. Ook deze centrale verouderde en daarom werd in 1981 de huidige centrale gebouwd. De oude centrale werd daarna direct gesloopt en de vier grote imposante schoorstenen opgeblazen. De nieuwe centrale was de eerste centrale in Nederland met een rookgasontzwavelingsinstallatie. Na een fusiegolf werd Epon-centrale, onderdeel van Nuon, de nieuwe naam voor de PGEM (Provinciale Gelderse Elektriciteit Maatschappij). Nuon verkocht de centrale in 1999 voor zes miljard gulden aan het Belgische concern Electrabel, dat zes jaar later werd ingelijfd bij het Franse GDF Suez. In 2006 heeft de Nijmeegse kunstenares Corrie Kuijs op de schoorsteen schilderingen aangebracht. De elektriciteitscentrales blijken ook uitstekend terrein voor slechtvalken.

Op donderdagochtend 8 november 2012 schrok het Waterkwartier en ver daarbuiten wakker, toen er een stoomleiding klapte in de centrale. Er ontsnapte hete stoom onder hoge druk, waardoor in de omgeving een hard geluid te horen was en een deel van de gevel werd weggeslagen. Er vielen gelukkig geen slachtoffers. Dat was overigens niet de eerste keer dat er een ongeval gebeurde, in 1997 knalde een afsluiter bovenin een pijp in het ketelhuis los. De centrale lag toen een lange tijd stil.

De huisjes op de voorgrond waren arbeiderswoningen. Verderop op de Kreekweg stonden 32 andere arbeiderswoningen. Rechts achter de bomen lag het voetvalveld van de voetbalvereniging P.G.E.M. (niet zichtbaar op de foto). De club werd in 1935 opgericht door werknemers van de PGEM-centrale. De club begon te spelen in Weurt en na vele omzwervingen qua locatie ging de club in 1967 spelen op sportcomplex De Centrale dat door de PGEM aangelegd werd.

Voor op de oude foto is het goederenspoor van Nijmegen-West te zien. Het oude stamlijntje liep van het centraal station langs de Lijnbaanstraat en de centrale naar het industrieterrein bij de Noordkanaalhaven en werd in 1961 aangelegd. Over dit tracé loopt nu vanaf de brug bij sluis Weurt de snelfietsroute Beuningen Nijmegen

In 2009 kreeg het sportcomplex van de gemeente Nijmegen een andere bestemming en Elektriciteitscentrale moest plaatsmaken voor woningbouw. Omdat SC PGEM geen andere locatie heeft kunnen vinden, stopte de club na 74 jaar met spelen. De huizen (in verband met fijnstof), voetbalvelden en de spoorlijn hebben in 2008 plaats moeten maken voor de nieuwe stadsbrug De Oversteek.

De kolencentrale, is inmiddels gesloten en zal worden gesloopt. Op een terrein van ongeveer drie voetbalvelden groot staan nu al 4.000 zonnepanelen, goed voor duurzame elektriciteit voor zo’n 250 huishoudens. Verder zullen ook andere duurzame projecten gaan plaatsvinden op het terrein.

Bronnen: Ger Hesseling, noviomagus.nl, GDF SUEZ, Wikipedia. 


Reacties

Bekijk al het nieuws uit je buurt »