Menu

X Omdat je bent ingelogd zie je op deze pagina de berichten uit al je groepen. Alleen jij ziet deze informatie.

Park Leeuwenstein

Aan de Voorstadslaan tussen de Marialaan en de Meerkolstraat ligt Park Leeuwenstein. Het park is een restant van de tuin van de in het midden van de negentiende eeuw gebouwde villa Leeuwenstein, de villa lag in het nog buiten de stad gelegen dorp Hees. De villa werd in 1958 afgebroken en een deel van de tuin werd een park. Aan de rand van dat park, aan de Voorstadslaan 313, staat nog steeds het koetshuis van villa Leeuwenstein. Kennelijk is de eerste steen voor het koetshuis in 1864 gelegd door het echtpaar Metz-van Holst. Bij het leggen van de eerste steen is Menso Johannes Metz circa 47 jaar oud en zijn echtgenote Wilhelmina Arnolda van Holst bijna twee jaar ouder. Hij overlijdt op 6 juni 1886 in Hees (Nijmegen), 68 jaar oud. Zijn weduwe Wilhelmina is overleden op 27 april 1897 in Nijmegen, 81 jaar oud. Niets wijst er op dat het echtpaar kinderen heeft. Vermoedelijk is de villa toen verkocht aan M.G.F. Verdonck.

Na de oorlog waren in de villa enkele weggebombardeerde gezinnen uit de binnenstad gehuisvest. Rijkdom Het park heeft een grote rijkdom aan verschillende bomen, merendeels exoten, zoals de trompetboom, de Magnolia acuminata, de watercypres, de ginkgo, de lollipoptree, de Libanon-ceder en de mammoetboom. De laatste, ook wel reuzensequoia genoemd, is voor zover bekend de boom die de hoogste leeftijd van alle boomsoorten ter wereld kan bereiken. In de Amerikaanse staat Californië staan exemplaren van drieduizend jaar oud.

Behalve dat koetshuis herinnert nog een ander gebouw, nummer 311, aan het verleden van deze stek. Het is de conciërgewoning van de Rijks Tuinbouw Winterschool, in 1957 omgedoopt tot Rijks Middelbare Tuinbouw School, die hier van 1919 tot 1976 stond. In 1976 verhuisde de school naar de Energieweg en ging de school bij park Leeuwenstein plat. Op deze plaats zijn woningen gebouwd Leeuwenstein is sinds dit jaar ook de naam van voormalig Sonnehaert tegenover het park.

Bronnen: Rob Essers, Geert Geenen (de Gelderlander), Noviomagus.nl