Bingo!

Elke donderdagmiddag is het prijs in de Biezantijn. Dan wordt het populaire bingospel gespeeld. En dat is een serieuze zaak! Via via hoorde ik dat die bingo wordt georganiseerd door de Katholieke Bond voor Ouderen (KBO) Oud-West. Dat wekte mijn nieuwsgierigheid: wie zijn dan de drijvende krachten? Dat bleek makkelijk te achterhalen. Het gaat om Mientje Vermeulen en Thea van Heesch. Ik spreek met de dames af op een sombere vrijdag, in de Biezantijn. We vonden elkaar niet meteen. Het eerste dat ik dus van de dames hoorde was: ‘Maar ze is er helemaal niet, die mevrouw!’ Nou, die was er wel en noteerde het volgende verhaal.

Oud-West bewoonsters, dames?

Mientje (70) neemt het woord: ‘Ik ben geboren in de Benedenstad, maar getogen in het Waterkwartier.’ ‘Nou’, zegt Thea (66), ‘ik woon ook in het Waterkwartier, maar ik ben in de Wolfkuil geboren. Als je me nou vraagt waar, dan zou ik het niet weten. Ik weet het echt niet. Ik moet dat toch eens uitzoeken, want het is best apart als je dat niet weet.’ Beide dames wonen met veel plezier in de wijk. Ze voelen zich ook veel jonger dan ze zijn. Ze zijn allebei bestuursleden van de (Katholieke) Bond voor Ouderen Oud-West. Er was een derde lid, Theo Hofkens, maar die is onlangs overleden. In de vorige editie van de Wester heeft een in memoriam voor hem gestaan. Hij was de secretaris, Mientje de voorzitter en Thea is bestuurslid. Ze zijn nu nog met tweeën over, maar hebben een groepje trouwe vrijwilligers die hen bijstaat. ‘In Nijmegen zijn tien afdelingen van de Bond. De onze is alleen voor Oud-West. Vroeger zaten we in het Gemeenschapshuis, we bestaan al vele jaren. We hebben nu zo’n 150 leden.’

Bingo

‘We zijn dan wel bestuursleden’, begint Mientje, ‘maar we doen eigenlijk alles. De bingo is onze belangrijkste activiteit. We doen de boodschappen, we kiezen en regelen de prijzen, het liefst tegen een zachte prijs. Het gaat altijd om huishoudelijke waren of levensmiddelen zoals waspoeder, koffie en dergelijke. We maken de warme en koude hapjes die voor en na de pauze tijdens de bingo worden uitgedeeld. We gaan rond met koffie en thee’. Thea vult aan: ‘Ik ben kok, ober, we innen het geld voor de bingo en geven het uit. Het afroepen van de nummers laten we over aan Jolanda, een vrijwilligster met een hart van goud. Ze zit in haar scootmobiel iedereen aan het lachen te maken. Al is bingo natuurlijk een spel waarbij je ook echt stil moet zijn. We zijn onze vrijwilligers heel dankbaar want zonder hen redden we het echt niet.’ ‘Uit de inkomsten van de bingo moeten we alle andere activiteiten betalen’, zegt Mientje. ‘Bingo is onze financiële motor. Een enkele bingokaart (van zes kaartjes aan elkaar) kost 13 euro, een dubbele 15. We hebben echt aantrekkelijke prijzen en ook nog een rondje met lootjes waarbij iets lekkers te winnen valt.’

Een reisje

Er is meer voor de leden van de Bond Oud-West dan alleen het kunnen meedoen aan de bingo. Er worden reisjes georganiseerd, waarbij de bestemming af en toe ook democratisch wordt gekozen. ‘Soms kunnen mensen niet mee op een reisje omdat het voor hen niet haalbaar is, vanwege geld of beperkingen. Ze zitten bijvoorbeeld in een rolstoel,’ zegt Mientje. ‘Daarom hebben we dus laatst een BBQ georganiseerd, gewoon hier. Reisjes zijn behoorlijk prijzig, hoor. Wij zoeken echt naar betaalbare dingen’. Thea: ‘Met Kerstmis organiseren we een dinertje, we schrijven kerstkaarten, mensen krijgen een kalender. Met Sinterklaas, met Pasen: er is altijd een extra cadeautje. Voor al die activiteiten geldt wel dat je lid moet zijn van de Bond. Ook voor de bingo. Daarnaast moet je voor de extra activiteiten een eigen bijdrage betalen. Voor een reisje komt de helft uit je eigen zak.’

Hoe zit het me de landelijke bond?

Mientje en Thea benadrukken dat de Bond in Oud-West onderdeel is van de landelijke KBO, maar dat ze zoveel mogelijk in eigen hand nemen. ‘Het lid worden van de bond kost 27,50 euro. De huur van de ruimtes, ook van de keuken, is gratis. Daar hebben we geen kosten aan, dat wordt door de gemeente vergoed. Het lidmaatschapsgeld verdwijnt niet in onze eigen zakken, hoor.’ Mientje en Thea kijken elkaar lachend aan: ‘Stel je voor!’ zegt Mientje. ‘Wij dragen dat af aan de landelijke KBO. Of beter gezegd: de KBO int dat zelf. Zij sturen rekeningen of acceptgirokaarten, of wat dan ook. Dat is geharrewar, want er gaat vaak wat mis, maar we kunnen daar niks aan doen. De KBO zorgt er dan voor dat iedereen een pasje krijgt. Want dan krijg je bijvoorbeeld ook tussen de acht en tien euro korting op je zorgverzekering. We moeten verantwoording afleggen over de centen bij de landelijke bond. We wonen de jaarvergadering bij. En zij leggen eens per jaar zeven euro per deelnemer bij een activiteit bij.’ ‘We zouden heel graag nieuwe leden verwelkomen’, neemt Thea het woord. ‘Want die krijgen we nu maar mondjesmaat. Als je met senioren werkt, dan is het risico natuurlijk ook dat er mensen doodgaan. Daarvoor komen niet altijd nieuwe in de plaats. Dus nieuwe leden zijn meer dan welkom!’

Dolle pret

Gevraagd naar de sfeer bij de Bond en de bingo, zeggen Mientje en Thea dat die goed is en dat er heel wat afgelachen wordt. ‘Onze Jolanda hoort altijd alles wat mensen zeggen tijdens de bingo. Dat roept ze dan vervolgens ook hardop door de microfoon’, geeft Mientje als voorbeeld. ‘Nogmaals: we zijn hartstikke blij met onze vrijwilligers.’ ‘We hebben ook een groepje fanatieke bingospelers,’ aldus Thea. ‘Die vinden het gewoon reuzegezellig, ook met elkaar. Ze zijn er al vroeg om in het Grand Café van de Biezantijn eerst eens een potje te kaarten of te dobbelen. Daarbij wordt er lekker gesnoept. Dan worden er tosti’s besteld om daarna aan de bingo mee te doen’. Ineens begint Mientje te gniffelen: ‘Weet je nog, Thea? Die keer dat er een glazen kannetje gewonnen kon worden, waarvan de verkoper gezegd had dat het een wijnkannetje was. Maar er zaten twee tuitjes aan. Degene die het kannetje won, maakte er een hele show van. Die vroeg zich af wat je er mee kon doen, want voor wijn was het niet, dat zag je zo. Misschien was het om in te plassen? We lagen dubbel’.

Lid worden
Om lid te worden van de KBO Oud-West kun je je aanmelden bij de Bond in Oud West. Op donderdag zijn Mientje en Thea aanwezig in de Biezantijn, vanaf 10 uur. Je kunt dan een aanmeldingsformulier meekrijgen. Als je buiten die tijd in de Biezantijn bent, kun je ook inlichtingen vragen bij Thijs Holland. Het lidmaatschap kost je 27,50 euro per jaar. Dat is een voorwaarde om aan de bingo en de andere activiteiten mee te kunnen doen. Maar je kunt dan ook korting op je zorgverzekering krijgen.
Bingo is op donderdag. De zaal is open om 12 uur, om 13.30 gaat de bingo van start. Kaarten kosten 13 euro voor een enkele en 15 voor een dubbele.

 

2 antwoorden op “Bingo!”

  1. Wat ik eigenlijk aan informatie mis is wanneer je nu eigenlijk oudere bent en lid kunt worden van het K.B.O….? Is dit 65 per definitie hoe zit dit eigenlijk?

  2. KBO zegt er zelf dit over: seniorenorganisatie voor 50 plussers! Dus je hoeft niet te wachten tot je 65-ste. Dus: ga uw gang, en op naar de Bingo!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.