Gratis tegelophaaldagen 2024

Ga jij je tuin vergroenen, maar blijf je zitten met een stapel tegels? Meld je dan aan voor de gratis tegelophaalservice Nijmegen op 4 en 5 oktober en op 15 en 16 november 2024.

Veel voor- en achtertuinen zijn verhard met tegels. Regenwater kan hier niet doorheen. En dat is zonde, want als het regent stroomt het regenwater direct het riool in, wat het riool overbelast. Dit water kunnen we juist goed gebruiken als het langere tijd droog is. Als de stenen eruit zijn, zakt het regenwater in de bodem, vult dat het grondwater aan en planten en bomen kunnen hun wortels volzuigen met vocht. Ook hebben vlinders, vogels en bijen jouw groene tuin nodig om te overleven in de stad. Doe jij mee door de stenen in jouw tuin te vervangen voor groen? Dan kun je je tegels gratis laten ophalen.

Wist je dat juist het najaar een goede tijd is om bomen en struiken aan te planten? De grond is dan nog warm en wortels hebben meer tijd om zich te ontwikkelen. Zo zijn de planten beter bestand tegen weersextremen en kun je al vanaf het vroege voorjaar genieten van een bloeiende tuin.

Aanmelden

Als inwoner van de gemeente Nijmegen kun je je aanmelden voor de tegelophaalservice 2024, als je stenen vervangt door groen. Kijk op de website voor alle voorwaarden en hoe je je aanmeldt. www.debastei.nl/tegelophaalservice

Een gezonde bodem
Als je tegels uit de tuin haalt, is het belangrijk dat nieuwe planten in gezonde grond terechtkomen. Vervang daarom het gele zand onder de tegels door zwarte aarde. Door compost te mengen met zwarte aarde zorg je voor extra voeding in de bodem. Als deelnemer aan de tegelophaaldagen 2024 ontvang je een zak met compost. Deze compost is gemaakt van ingezamelde groente-, fruit- en tuinafval (gft-afval) van inwoners uit de regio. De zak compost is gemaakt en wordt aangeboden door Dar.

Voor meer informatie en tips voor het vergroenen van jouw tuin, kijk op: www.steenbreeknijmegen.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.