Betaald parkeren lijkt voor een deel van de baan

De massale protesten tegen de plannen om betaald parkeren in te voeren in grote delen van Nijmegen-West zijn niet helemaal voor niets geweest. Na gesprekken met buurtbewoners heeft de wethouder nu besloten om in Nijmegen-West betaald parkeren alleen in te voeren in een straal van 500 meter van de geplande grootschalige nieuwbouw. Dat betekent dat op het lichtbruin gekleurde gebied op het kaartje hieronder géén betaald parkeren zal worden ingevoerd. In de oorspronkelijke plannen was dat wél het geval. Voor de duidelijkheid: de grens wordt bepaald door de Nieuwe Nonnendaalseweg, Prinsenlaan, Bosduifstraat, Waterstraat en het laatste deel van de Biezenstraat.

De parkeervergunning gaat 2,50 euro per maand kosten.

Op een ander punt houdt de wethouder haar poot stijf. Ze wil in de toekomst dat het voor de gemeente makkelijker wordt om betaald parkeren in te voeren. Dat betekent wanneer slechts 10% van de bewoners in een straat betaald parkeren wil, de gemeente gaat onderzoeken of de parkeerdruk boven de 80% ligt en als dit voor 5% veroorzaakt wordt door automobilisten van elders, de gemeente betaald parkeren mag invoeren. Ter verduidelijking: Wanneer in een straat waar 20 parkeerplekken zijn en 20 huizen staan, er 16 parkeerplekken (of meer) bezet zijn en 1 daarvan is een auto van elders, dan wordt er betaald parkeren ingevoerd, wanneer slechts 2 huizen hierom vragen. Nu moet hier nog een meerderheid van 11 huizen om vragen.

De parkeerplannen die wethouder Harriët Tiemens in april lanceerde zorgden voor veel opschudding in de wijken Wolfskuil, Waterkwartier en Hees. In november worden de plannen aan de gemeenteraad gepresenteerd en valt het definitieve besluit hierover.

Tekst: Michiel van de Loo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.