Go Short – Short Film Festival Nijmegen

Go Short maakt zich op voor zinderende jubileumeditie

Go Short – International Short Filmfestival Nijmegen bestaat 15 jaar! De jubileumeditie barst los van 31 maart t/m 10 april 2023 in LUX Nijmegen en op diverse plekken in de stad. Vanuit het festivalthema For the bigger picture is dit jaar een scherpe selectie gemaakt van de beste, meest recente shorts uit Europa.

Naast de korte films wordt filmtalent vanuit alle uithoeken van de wereld uitgenodigd. Het festival onderscheidt zich al vijftien jaar door de veelzijdigheid van het medium film te tonen aan het grote publiek. De diversiteit in vorm, verhalen en makers wordt ieder jaar eer aangedaan met actuele en urgente thema’s.

For the bigger picture
Met het festivalthema van deze vijftiende editie For the bigger picture krijgen bezoekers een uitgebreide bundel van verhalen en perspectieven aangeboden door een diverse selectie van korte films. Het publiek kan een verbredend programma verwachten waarin ze het ‘grotere plaatje’ zien.

Tijdens het festival komen grote wereldse thema’s aan bod, maar juist ook kwetsbare onderwerpen. De vele ‘kleine’ verhalen, verfrissende invalshoeken en perspectieven geven samen een groter, beter beeld van wat er speelt in de wereld. Ze tonen de verhalen achter de verhalen.

Gouden Kalfwinnaar Kevin Osepa zet Caribisch gebied op de kaart
Ieder jaar trekt Go Short een land of regio naar de voorgrond in een zogenaamd In Focus-programma. Dit jaar is speciale aandacht voor het Nederlandse, Caribische gebied. Hiervoor is gastcurator Kevin Osepa (1994) gevraagd om twee programma’s samen te stellen. Een van zijn filmprogramma’s zal gericht zijn op de geschiedenis van de regio. Het andere programma gaat over het Caribisch gebied vandaag de dag en postkolonialisme.

Als beeldend kunstenaar en filmmaker won hij een Gouden kalf voor Beste Korte Film voor La Última Ascensión (2022). Met zijn twee programma’s hoopt hij een gesprek te ontketenen. “Hedendaagse gesprekken over het verleden om te beginnen aan een nieuwe toekomst,” aldus Kevin Osepa.

Filmmaker in de spotlight: Charlie Shackleton
Zoals gebruikelijk zet Go Short een maker in het middelpunt van de aandacht. Dit jaar is dat filmmaker Charlie Shackleton (1991) uit het Verenigd Koninkrijk.
Hij verwierf bekendheid met zijn korte films. In deze karakteristieke documentaires neemt hij ons mee in zijn meest uiteenlopende onderzoeken. Onderwerpen zoals complottheorieën tot plagiaat in de horrorfilmindustrie; alles passeert de revue.
Go Short vertoont een greep uit zijn veelzijdige oeuvre. Zo zie je onder andere een analoge film waarvan maar één kopie bestaat, een VR-film waar Charlie bij zal zijn om een half uur lang 1-op-1 met de kijker te praten, een tien uur durende protestfilm, een TikTokfilm en een filmessay dat is gemaakt om op je telefoon te kijken.

Te gast
Tot en met 30 september 2022 konden uit heel Europa filmprofessionals en filmfanaten een idee voor een filmprogramma insturen. Zes talenten, afkomstig van Leeuwarden tot Lagos, zijn inmiddels door Go Short geselecteerd als gastcurator om van deze losse ideeën echte filmprogramma’s te maken.

Wat kun je verwachten? Denk aan een programma over de filmdocumentatie van de oorlog in Oekraïne, opgroeien met het internet als extra ouder, de betekenis van maskers in hedendaagse, Afrikaanse culturen of films over identiteit en transseksualiteit. Op deze manier biedt Go Short ruimte voor een diverse selectie binnen de programmering.

Ticketverkoop start vanaf half maart
De vijftiende editie van Go Short vindt dus van 31 maart t/m 10 april 2023 plaats in de filmzalen van LUX Nijmegen, het paviljoen naast het terras en op verschillende hotspots in de stad. Het exacte programma, locaties en de ticketverkoop gaat half maart 2023 online. Houd daarom de website van Go Short in de gaten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.