Gratis kan je helpen

Al meer dan drie jaar komen Henk en zijn dochter Angela van Lierop op voor gezinnen die het financieel moeilijk hebben en waar dan de kinderen vaak de dupe van zijn. Angela spreekt uit ervaring: ‘Ik heb zelf ooit in zo’n situatie gezeten, dat er geen geld voor iets extra’s voor de kinderen was. Dan ben je blij met alle hulp die je krijgen kunt.’

Henk en Angela van Lierop

Henk is in 1956 geboren in de Onderstad. ‘We woonden boven aan de Smidstraat, een gezin met zeventien kinderen. Toen echt geen uitzondering, hoor. Na de sloop heb ik nog een poosje in de nieuwbouw gewoond, maar de sfeer was weg. Bijna alle oorspronkelijke bewoners waren verdwenen. Nu woon ik al weer 23 jaar in de Wolfskuul en hier wil ik nooit meer weg.’ Henk woont in de Varenstraat, het enige huis waar nog een touwtje uit de brievenbus bengelt. Zijn dochter Angela woont een paar honderd meter verder met haar gezin in de Pastoor Zegersstraat. Naast drie kinderen van hemzelf, nam Henk ook de zorg op zich van vijf pleegkinderen. ‘Ik zag in mijn familie een gezin uit elkaar vallen. Ik had slechte ervaringen met jeugdzorg, dus heb ik kosten noch moeite gespaard die kinderen bij elkaar te houden en ze in huis te nemen. Ze doen het nu allemaal goed.’

Loterij

Angela: ‘In 2014 ben ik met een loterij begonnen op Facebook. Daar plaatste ik spullen op die ik zelf niet meer nodig had. Speelgoed, kleding, voedsel en wanneer mensen daar iets van konden gebruiken, hoefden ze dat maar aan te geven en na loting werden de spullen bij ze afgeleverd. Al heel gauw begonnen kennissen ook hun overbodige spullen op de facebookpagina te plaatsen en konden we steeds meer mensen blij maken.’ Henk: ‘Er moest een opslagruimte komen voor al die spullen. De kinderen zijn nu de deur uit, dus was er hier wel plek, al stapelt het zich erg op soms. Daarom zijn we nu naarstig op zoek naar een grotere opslagplaats waar we elke dag terecht kunnen. Eén of twee lokalen in de Mariaschool zou perfect voor ons geweest zijn, maar de gemeente kiest er helaas voor om daar kunstenaars in te zetten. We doen dit toch ook voor de wijkbewoners? Ook Portaal wil ons niet helpen, terwijl Talis wél aan dit soort liefdadigheid doet. Erg jammer,’ verzucht Henk.

Evenementen

Het bleef niet bij het inzamelen van voedsel en spullen. Angela organiseert ook evenementen rondom Sinterklaas, Kerst en Pasen. Een aantal winkels, waaronder Albert Heijn aan de Molenweg, steunen en sponsoren de acties van Angela. Zo konden ze 180 gezinnen uit Nijmegen en omgeving blij maken met een kerstpakket met een waarde van zeker 150 euro. Dan worden ook de vrijwilligers ingeschakeld om te helpen met inpakken. Met behulp van wijkbeheerder Anne-Marie Nannen konden Henk en Angela 70 kinderen en hun ouders een onvergetelijke Sinterklaasmiddag in Titus Brandsma bezorgen. In de Wijkfabriek werd eind vorig jaar een kerstdiner voor alleenstaande ouderen georganiseerd. Ze zochten ook samenwerking met het Huis van Compassie Nijmegen, de hobbywerkplaats, Tandem, Stip, de Ruilwinkel en Inter-Lokaal. De facebookpagina heeft inmiddels 1800 leden, waarvan Angela en Henk er 300 à 400 helpen, de overige leden zijn donateurs.

Rommelmarkt

Henk: ‘In de Onderstad stond vroeger lang niet elke dag eten op tafel. Het is een schande dat zoiets nu nog gebeurt. Dat kinderen zonder eten naar school moeten of niks te eten meekrijgen als ze over moeten blijven. De voedselbank kan lang niet alle mensen die hulp nodig hebben helpen, wij zijn in dat gat gesprongen.’ Henk en Angela zijn naast een opslagruimte ook op zoek naar iemand die ze kan helpen met het aanvragen en lospeuteren van subsidies. Daarom zijn ze sinds de zomer een stichting geworden. Elk jaar organiseren ze de laatste zondag van mei een rommelmarkt in de Varenstraat. Dit jaar al voor de 13e keer. Met het geld wat er overblijft subsidiëren ze allerlei kleinere clubjes in de Wolfskuil. Meer informatie vindt u op hun facebookpagina Stichting Gratis kan je helpen.

Tekst: Michiel van de Loo
Foto’s: Dave van Brenk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.