Meester Marco: ‘Ik heb twintig hele mooie jaren gehad’

Meester Marco heeft eind van dit schooljaar feestelijk afscheid genomen van  kindcentrum Aquamarijn in de Waterstraat. Maar hij verwacht de laatste weken voor het nieuwe schooljaar pas het besef te krijgen: ‘nu is het echt voorbij’. Dat gevoel zal komen als de klassen zijn ingericht voor het nieuwe schooljaar, de oude collega’s zonder hem vergaderen en hij na twintig jaar op een andere school staat. Hij is nu nog vol van het ontroerende lied van alle kinderen bij zijn emotionele afscheid, de warme woorden van ouders en collega’s en de achterbak gevuld met lieve cadeaus.

Passie

Veel tijd voor overpeinzingen heeft hij trouwens niet want zoals hij zelf zegt: ‘Ik kan moeilijk stilzitten en ben tegenwoordig altijd druk met de Kettlebell Club Nijmegen. Dat is sinds een paar jaar mijn nieuwe passie en een van de redenen dat het goed is voor mij om door te groeien naar een nieuwe school’. Het vertrek van meester Marco naar basisschool de Verwondering in Lent is voor kindcentrum Aquamarijn een groot gemis maar je kon het wel een beetje zien aankomen. Want als Marco enthousiast wordt en voelt dat hij ergens op zijn plek is dan gaat hij er ook helemaal voor. Zo ging het ooit met de opleiding Han Pabo, zijn onderwijs carrière op Aquamarijn, en de laatste drie jaren met zijn ontwikkeling tot sporttrainer.

Mensen

Marco: Op de open dag op de Han had ik meteen het gevoel: ‘dit is het ‘. ‘Ik ben een ‘mensen’ mens. Ben graag onder de mensen en vooruitgang is leuk om te zien. Kwaliteiten van kids naar voren brengen en laten zien is altijd goed. Je kunt groeien op school of in sport.’

Sport

Gedurende het goede en gezellige leven op school ging Marco wel wat uitdijen. Na een waarschuwende opmerking van collega Matties: ’Marco je moet weer aan het sporten”. werden ze tot juli 2013 samen lid bij Radboud Sportcentrum RSC om te trainen. Toen Matties op wereldreis ging was het voor Marco moeilijk alleen door te blijven sporten. Hij heeft graag een maatje om mee te sporten. Hij is naar BasicFit gegaan.

Bootcamp

Maar nieuwe inspiratie volgde. Collega Carla had bootcamp opgezet in de wijk. Betaald door de gemeente Nijmegen volgde Marco een opleiding tot bootcamp instructeur en heeft hij bootcamp overgenomen van augustus 2015 tot augustus 1016 toen Carla ook al op wereldreis ging. Daarna kwam toevallig in april 2015 de Kettlebell Club Nijmegen in beeld. Er heerste een gezellige huiselijke sfeer. Het klikte. En ze konden ook wel een instructeur gebruiken. Na een opleiding tot Kettlebell instructeur, samen met Roos (de vriendin van eigenaar Lars van Maarssen) kon Marco in mei 2016, op dinsdag en donderdagavond bij de Nevengeul aan de gang met trainingen geven. Dat beviel zo goed dat de vraag kwam of hij ook niet wat obstacle lessen kon overnemen. Inmiddels is dat gegroeid naar twintig lesuren in de week en is er naast de uren op school sprake van een serieuze sportcarrière. ‘Sinds maart van dit jaar werk ik ook nog als personal trainer naast het geven van diverse groepstrainingen. Reden om vanaf december 2016 een dag minder te gaan werken op de Aquamarijn en miv het nieuwe schooljaar nog drie dagen werkzaam op school en de rest van de dagen voor de sport.’

Einde

‘Het besef dat het einde voor mijn tijd bij Aquamarijn in zicht kwam is geleidelijk ontstaan. De sport vraagt steeds meer tijd. Ik had geen vaste eigen groep meer. Wil me graag blijven ontwikkelen. Ik ben wel iemand van samen problemen oplossen. Het leerplein overleg is op Aquamarijn geleidelijk opgebouwd. Kids kunnen meer op hun eigen niveau aan het werk. Daar wil ik me misschien wel sneller in ontwikkelen. Op De Verwondering in Lent zijn ze zo begonnen, het tempo is anders. Daar zal ik moeten leren mind maps te maken. Dat is nieuw voor mij. In Lent wordt voor mij het sportdeel groter. Ik kan daar een dag per week aan honderdvijfentwintig leerlingen bewegingsonderwijs geven’.

Kartrekker

Marco: ‘Twintig jaar geleden zei ik toen ik begon op Aquamarijn tegen de directeur Willie Peters: ‘Over tien jaar ben ik hier weg’. ‘Maar het werden gouden tijden. Het was een jong en hecht team. Collega’s hadden nog geen kinderen en iedereen had tijd en deed mee. Mijn kwaliteit als kartrekker en organisator van cabaretvoorstellingen, Uitmarkt, optredens, playback shows, werd gezien en gewaardeerd. In 2003 bij het tienjarig bestaan hebben we met het hele team twee avonden cabaret opgevoerd met van A tot Z zelfbedachte sketches, liedjes en dansjes.’

Groei

‘Ik ben er gegroeid. De eerste keren dat ik op zo’n avond moest spreken gierden de zenuwen door mijn keel. Nu draai ik er mijn hand niet voor om. In het begin nam ik de problemen die kinderen hadden mee naar huis. Mijn ervaring zegt me nu dat ik niet alles kan oplossen. Door de sport voel ik me beter, gezonder en fitter. Ik heb een transformatie doorgemaakt. Door sport en bewegen ben ik zestien kilo kwijt, leef gezond en ik wil daar graag een voorbeeld in geven. Bovendien werkt het credo van Lars van Kettlebellclub : ‘Screw it let’s do it!’, we gaan het gewoon doen, echt! Geniet van elke dag die je hebt. Geniet bewust van alles wat je doet. En door de visie van Lars:’ het wordt voor mij alleen maar beter’ durf ik nu ook zekerheden los te laten, en steeds te vertrouwen op een goede afloop’.

Verbonden

Marco woont in Lent en werkt daar straks ook maar hij blijft gelukkig actief banden met het Waterkwartier onderhouden. Bij de Vierdaagse loopt hij op woensdag door de wijk, hij doet mee aan de spooktocht voor groep acht en blijft betrokken bij het Bouwdorp.

Tekst: Carla Dijs
Foto’s: Dave van Brenk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.