Uit het Arsenaal van Nijmegen Blijft in Beeld

Op maandag 8 april zijn de filmvoorstellingen van de Stichting Nijmegen Blijft in Beeld in Concertgebouw De Vereniging.
Het is dit jaar 35 jaar geleden dat deze stichting werd opgericht met als doel het verzamelen en vertonen van historische bewegende beelden van Nijmegen en omgeving. Vanaf 2004 is het Arsenaal haar werkplaats, midden in het culturele hart van de stad. Uit het Arsenaal van Nijmegen Blijft in Beeld is dan ook de toepasselijke titel van de filmvoorstelling 2019.

Ook dit jaar wordt het weer een gevarieerd programma, waarin allerlei herkenbare personen, plaatsen en gebeurtenissen voorbij zullen komen, soms in kleur, soms in zwart-wit. Personen komen voorbij, plaatselijke bezoekers van de cafetaria zowel als vorstelijke bezoekers van de stad. Herkenbare plaatsen als de Vereeniging, de Sint Annamolen en de oude benedenstad komen langs. En verschillende gebeurtenissen uit het verleden worden weer tot leven gebracht, zoals de opening van het Radboudziekenhuis (in zwart-wit) en van de Goffert (voor de eerste keer in kleur).

Interessant in dit verband is ook de uit oude opnames samengestelde film over de eerste 25 jaar Zomerfeesten, voorzien van commentaar door toenmalige organisatoren.

Belangrijke onderdelen van het programma zijn ook de films van twee belangrijke Nijmeegse cineasten. Joris Ivens is een mondiaal gelauwerde professionele documentairemaker die niet alleen in Nijmegen opgroeide, maar daar ook zijn eerste – Indianen! – film maakte op dertienjarige leeftijd. Heel ander werk is dat van amateurfilmer Wim Bult, een van de eerste Nijmegenaren die lokale gebeurtenissen vlak voor, tijdens en na de oorlog registreerde.

Het wordt dus weer een aantrekkelijk, afwisselend programma. De voorstelling duurt – inclusief pauze – ongeveer tweeëneenhalf uur.

Uit het Arsenaal van Nijmegen Blijft in Beeld wordt vertoond op maandag 8 april in de Grote Zaal van Concertgebouw De Vereeniging. Er zijn twee voorstellingen, een om 14.00 uur en een om 20.00 uur. Kaartjes kosten € 10,- per stuk en kunnen vanaf 26 maart worden gekocht in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis (de Mariënburgkapel) of worden besteld via de website www.stadsschouwburgendevereeniging.nl. Het Huis van de Geschiedenis is van dinsdag t/m zaterdag geopend van 11.00-17.00 uur en op zondag van 12.00-17.00 uur.

Komt u met een rolstoel? Wilt u dat dan vooraf even laten weten? Er wordt dan voor begeleiding naar een geschikte plaats gezorgd. U kunt dat doorgeven bij het afhalen van de kaarten in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis of – als u uw kaartje koopt via de website – d.m.v. een e-mailtje aan info@snbib.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.