*Besiendershuis en schrijver Ilona Verhoeven brengen een expositie in de openbare ruimte over Nijmegen in het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog
*Opening 17 september om 17.00 uur door burgemeester Bruls, in aanwezigheid van wethouders Helmer-Englebert en Esselbrugge. Schrijver en journalist Peter Brusse zal een column uitspreken.
Op de Waalkade is van 16 tot en met 30 september 2019 een grote openlucht tentoonstelling te zien getiteld ‘Frontlijnen’. Het is de weerslag van het gelijknamige project van schrijfster Ilona Verhoeven, writer in residence van het Besiendershuis.
Wat is er nog te merken en te zien van de Tweede Wereldoorlog die zo’n verwoestende invloed gehad op Nijmegen en omgeving? Wat is vrijheid als je er (niet) bij stil staat? Om vragen als deze draait Frontlijnen. Temidden van alle herdenkingen rondom 75 jaar WOII, opent deze expositie je ogen voor schijnbaar onbelangrijke verhalen van gewone mensen en hun geschiedenissen.
Peter Brusse
Als 8-jarig jongetje woonde Peter Brusse met zijn familie in de frontstad en maakte hij het bombardement van Nijmegen mee. Later werd hij bekend als schrijver en journalist, ook was hij hoofdredacteur van het NOS Journaal. Tijdens de opening zal hij een column voordragen.
Frontlijnen gaat over Nijmegen als frontstad en de bevrijdingstijd, het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog. Na het mislukken van Operatie Market Garden in september 1944 werd Nijmegen grensstad en kwam rechtstreeks in de vuurlinie te liggen. De stad en haar inwoners hebben daar erg onder geleden. In mei 1945 lag de hele binnenstad in puin.
Het project Frontlijnen vindt plaats binnen de vele activiteiten rondom 75 jaar Bevrijding. Al fietsend en wandelend heeft Ilona de Nijmeegse wijken en de omgeving van de stad verkent, en gaandeweg verhalen ‘gevangen’.
Verhalen uit de oorlogs- en bevrijdingstijd, maar ook van nu. Vanuit een literair-artistieke benadering reflecteren deze teksten op de stad en het buitengebied, en hoe het was in en net na de Tweede Wereldoorlog, dus de frontstad en vervolgens de gehavende plaats na de bevrijding.
Verbonden als gastschrijver aan het Besiendershuis, was dit eeuwenoude huis telkens de plek van waaruit ze vertrok en waar ze weer landde. De ene keer ontstond een verslag in woorden, de andere keer was er een foto of ander beeld dat centraal stond. Een deel van de teksten en ‘verbeeldingen’ die zodoende ontstonden, zijn samengebracht in de tentoonstelling.
Frontlijnen wordt financieel ondersteund door de Gemeente Nijmegen en fonds SSN.
De tentoonstelling ‘Frontlijnen’ is dag en nacht te bekijken op de Waalkade, ter hoogte van het Besiendershuis, van 16 tot en met 30 september, vrij entree.
Het Besiendershuis is sinds 2010 een belangrijke culturele ontmoetingsplek waar kunstenaars, schrijvers, acteurs en muzikanten nieuwe wegen kunnen verkennen in hun werk. Het Besiendershuis is een productie- en ontwikkellocatie,waar uiteenlopende kunstopdrachten op vruchtbare bodem ontstaan.