Bluumkes feur jou! – Welzijn en Steenbreek trokken samen de wijken in

Bindkracht 10 en Operatie Steenbreek hebben bewoners op de Stip-lijn gewezen mochten zij om een praatje verlegen zitten én plantjes uitgedeeld. Met deze ‘Bluumkes feur jou’ actie sloegen zij zo twee vliegen in één klap: kijken wie hulp nodig heeft en wie meer groen in de wijk wil. De actie vond plaats binnen de 1,5 meter regels en met de vrolijke muzikale ondersteuning van de Nijmeegse troubadour Jan Willem van Opstal. Talis, de wijkregisseurs en wijkmanagers van de gemeente Nijmegen, vrijwilligers en bewoners hielpen mee met het uitdelen.

Glimlach op ieders gezicht
Mensen in de wijken Lindenholt, Waterkwartier, Wolfskuil, Willemskwartier, Hatert, Dukenburg en Heseveld werden verrast met de bluumkes. Een bewoonster uit het Willemskwartier reageerde blij verrast: “Er gebéurt weer iets in de wijk! De troubadour, de feestelijk versierde fietskar met de plantjes, de vrolijke mensen met een feestmuts op: het toverde een glimlach op ieders gezicht. Super actie!”. Marianne Mondria, opbouwwerker Bindkracht 10 geeft aan dat dit precies de bedoeling van deze actie was: even in contact met de mensen in de wijk en een positief signaal afgeven.

Natuurlijk was het ook een gelegenheid om te polsen hoe mensen het maken in deze corona-tijd én om nog meer nieuws uit de wijken te horen. Zo vertelde een bewoonster: “Nu we lange tijd thuis waren, hoorden en zagen we meer dan normaal. Soms meer dan mij lief is”. Het leidde tot een gesprek met de wijkmanager en de opbouwwerker van deze wijk. Aantekeningen zijn gemaakt, telefoonnummers uitgewisseld en de toezegging dat het één en ander wordt uitgezocht.

Stenen eruit, GROEN erin!
Bindkracht 10 trekt op met het campagneteam Operatie Steenbreek, van De Bastei. Samen brengen ze de (groene) wensen van bewoners bij elkaar. Wanneer een aantal mensen in een wijk aan de gang gaat met groen, volgen vaak meer mensen met groene plannen. De Bastei roept met de campagne Operatie Steenbreek alle inwoners van Nijmegen op om de tuin groen te maken: stenen eruit, GROEN erin!

Groen zorgt voor koelte
Tijdens de actiedagen was het tropisch warm. Te veel van dit soort dagen achter elkaar kan leiden tot hittestress: slecht slapen, je moe en loom voelen, lichamelijke klachten, prikkelbaar et cetera. Ook daarom roept Operatie Steenbreek mensen op om de tuin of balkon groen te maken. Bomen en struiken zorgen ervoor dat het koeler blijft. Ook kan het regenwater bij hoosbuien gemakkelijk wegzakken in de grond. Een groene omgeving is een paradijs voor vogels en vlinders en het zorgt ervoor dat de grond minder snel uitdroogt. Bovendien word je ook nog eens vrolijk van een groene tuin én is een groene omgeving heel gezond. En dat is belangrijk, juist nú!

De ‘Bluumkes feur jou’ – actie werd mede mogelijk gemaakt door de Provincie Gelderland en Gemeente Nijmegen. De plantjes worden geleverd door Stichting NL Bloeit!

Behoefte aan een luisterend oor? Bel de Stip-lijn op 024-3502000.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.