Eerste app ter wereld die ruilen in netwerken mogelijk maakt

Kick-off gratis circulaire ruil-app voor inwoners en ondernemers regio Nijmegen

 De SamSamBank app is de eerste app ter wereld waarin ruilen in netwerken tussen verschillende mensen mogelijk is. De SamSamBank app kan door inwoners gebruikt worden om gratis producten en diensten te ruilen. Daarnaast biedt het voor ondernemers uitzonderlijke kansen voor de ontwikkeling nieuwe, circulaire en duurzame businessmodellen. Op donderdag 18 juni is de feestelijke online kick-off van de Samsam Bank app. Inwoners en ondernemers van de regio Nijmegen zijn van harte welkom bij dit evenement. Deelnemen is gratis.

 Beter gebruik van producten en diensten
Professor Jan Jonker van de Radboud Universiteit werkte met zijn team de afgelopen vier jaar aan het idee hoe de functionele capaciteit van producten en diensten beter benut kan worden. Heel veel producten worden namelijk maar amper gebruikt. Dit moet beter kunnen vond Jonker. Deze ruilapp zorgt voor een duurzamer gebruik van producten en diensten.

Ruilen in een netwerk
Ruilen in ketens betekent dat producten en diensten niet één op één geruild hoeven worden, maar dat een netwerk van vraag en aanbod leidt tot een keten van meerdere personen. De app maakt inzichtelijk wat aan capaciteit en overwaarde beschikbaar is in een wijk en matcht vraag en aanbod. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld voedsel of producten die ‘over’ zijn worden uitgewisseld. Bijvoorbeeld een weinig gebruikte auto of hulp met tuinieren. Het algoritme zorgt ervoor dat er ketens van vraag en aanbod worden gevormd, waardoor producten niet één op één, maar in een netwerk kunnen worden uitgewisseld. Voor het idee van de ruil-app ontvingen Professor Jan Jonker en de mede-bedenkers in 2019 al de Asito Sociale Innovatieprijs.

Transacties zonder geld
Bij de ontwikkeling van de app is gebruik gemaakt van slimme, technologische oplossingen. Het onderzoek heeft geleid tot de SamSamBank app, een ruil-app gebaseerd op een intelligent algoritme. Met de nieuw ontwikkelde app kunnen transacties worden gerealiseerd zonder geld te gebruiken. Hierdoor kan iedereen meedoen met ruilen zodat inwoners elkaar verder kunnen helpen.

Gratis voor inwoners en ondernemers van de regio Nijmegen
Om innovatie rondom duurzaamheid en inclusiviteit te stimuleren, wordt de app in samenwerking met de Raad van Nijmegen, Dar, Our Common Future 2.0, Gemeente Nijmegen en de Radboud Universiteit gratis aangeboden voor inwoners en ondernemers van de regio Nijmegen.

 Online kick-off: aanmelden
De online kick-off is op donderdag 18 juni van 16.00 tot 16.30 uur. Deelnemen is gratis.
Aanmelden kan via: www.rvnhub.nl/samsambank

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.