Buitenblik, Nijmeegse fietsfilms voor ouderen

Nijmeegse filmmakers willen sociaal isolement van ouderen verlichten

Presentatrice Ellen Barten, foto door Jonathan Oosterhout.

Het was halverwege april 2020, een maand na de ingang van de eerste lockdown, toen de Nijmeegse filmmakers Sonja Willems en Jonathan Oosterhout de koppen bij elkaar staken en het plan bedachten om speciaal voor ouderen in Nijmegen, fietsfilms te gaan maken. Nu, midden in de tweede lockdown, presenteren zij de website Buitenblik (www.buitenblik.com) met daarop verschillende mooie fietsfilms door Nijmegen.

Door de corona crisis moesten verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen in de ouderenzorg in het begin van dit jaar hun deuren sluiten voor bezoekers. Door deze visitestop kwamen veel ouderen in een sociaal isolement te zitten. Velen van hen hadden al wekenlang weinig tot geen mensen gezien. En in de media deden steeds meer verhalen de ronde over ouderen die ten onder gingen aan de eenzaamheid.

Sonja Willems: “Deze verhalen raakten ons zo dat wij gingen nadenken over hoe wij, vanuit ons beroep, een steentje konden bijdragen aan het doorbreken van het isolement waar veel ouderen in terecht zijn gekomen. De fiets of beweegfilms bestaan al langer, maar hebben altijd als doel om de oudere tot bewegen aan te zetten, terwijl wij ze juist inzetten om de oudere mee naar buiten te nemen. Even weg uit het verpleeghuis of het eigen huis. Even naar buiten, onder de mensen. Ook al is het virtueel.”

De fietsfilms zijn een leuke combinatie geworden van bewegen en mooie beelden van Nijmegen. Ze zijn te bekijken op www.buitenblik.com. Mensen kunnen meefietsen op een fietstrainer of meedoen met de lichte gymnastiekoefeningen die in de films zijn opgenomen, maar dat hoeft niet. De tochten gaan langs de oude bekende straatjes, maar ook aan nieuwe ontwikkelingen in de stad, zoals het stadseiland en het Gezicht van Nijmegen, wordt aandacht besteed. Om de ouderen een hart onder de riem te steken zijn in de films korte videoboodschappen opgenomen van bekende en minder bekende Nijmegenaren. Voor dementerende ouderen zijn er korte versies van 10 tot 15 minuten gemaakt.

Buitenblik is een sociaal initiatief. De website is voor iedereen toegankelijk en de films kunnen door iedereen gratis bekeken worden. Het project wordt aangeboden aan Nijmeegse verpleeghuizen en verschillende maatschappelijke organisaties. Buitenblik is mede mogelijk gemaakt door provincie Gelderland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.