Clubhuis de Driesprong

Ex-beheerder Ger van Maassen

Ger van Maassen op de plek waar ooit clubhuis de Driesprong stond

Ger van Maassen is nu de drijvende kracht achter voetbalvereniging Krayenhoff, maar ooit was hij meer dan tien jaar beheerder van de Driesprong, het inmiddels legendarische wijkgebouw aan de Cyclamenstraat, achter de Aldi aan de Molenweg. Het pand is echter niet altijd een buurthuis geweest.

Geschiedenis
Begin zestiger jaren was Swift de derde schoenfabriek van de Benelux. Aan de Muntweg stond de grootste bedrijfsruimte, maar op meerdere plekken in de stad had de onderneming kleinere ateliers. Zo ook aan de Cyclamenstraat 10. Van 1959 tot 1978 werden daar schoenen geproduceerd, maar Swift kon de concurrentie met het buitenland niet het hoofd bieden. De productie liep allengs terug en in 1981 werd het faillissement aangevraagd. Het atelier aan de Cyclamenstraat was in 1978 al verkocht en deed sinds 1980 dienst als wijkgebouw.

Johan Liskamp
Ger van Maassen is geboren en getogen in de Wolfskuil. Hij is de wijk nooit uit geweest en woont nu aan de Kamperfoeliestraat. ‘Mijn wieg stond aan de Varenstraat 85,’ begint Ger. ‘Het laatste stuk van de straat, dat inmiddels gesloopt is. Later verhuisden we naar nummer 67. Die huizen staan er nog wel. Het was de Rimboe hè. Een mooie tijd waar ik nog altijd met plezier aan terug denk. Je kon overal bij elkaar naar binnen lopen. We waren thuis met zeven kinderen. Ik was op twee na de jongste. Pa verdiende de kost als timmerman. Ikzelf ben na de lagere school en de LTS een tijdje dakdekker geweest.’

‘Johan Liskamp was al een tijdje als buurtwerker actief in de wijk en hield zich vooral bezig met de jeugd. Via hem ben ik het club- en buurthuiswerk ingerold. Aanvankelijk aan de Mirtestraat waar twee witte gebouwen stonden. Links voor de ouderen en rechts voor de jeugd. Toen Swift vertrok zijn we naar de Cyclamenstraat verhuisd.’ Op de plek van de barakken aan de Mirtestraat kwamen twaalf eengezinswoningen.

Actie voor behoud van het clubhuis in de jaren 90

Piet en Chris
Ger was niet de enige beheerder. Andere beheerders waren Piet van Aken en Chris Hopman. ‘Twee totaal verschillende mensen,’ gaat Ger verder. ‘Als er wat aan de hand was, kon Piet zich ontzettend kwaad maken; dan vlogen de pannen van het dak. Chris met zijn onafscheidelijke jagershoedje maakte zich nergens druk om. Onder alle omstandigheden bleef hij onverstoorbaar. Als beheerder was je voor al het reilen en zeilen verantwoordelijk. Zo zorgden we ook voor de inkoop van de drank. Dat ging via de gemeente. Op maandag werd er afgerekend. Dertig kratten bier in een week was geen uitzondering. Een flesje bier kostte in die tijd 75 cent. Ik zelf stond ook vaak achter de bar. Op vrijdagavond was in de kelder disco. Boven waren de activiteiten voor de ouderen. Klaverjassen en biljarten bijvoorbeeld. De kaartclub bestond uit vooral Joop Ubeda, Wim Jansen, Willie Kuipers en Gerrit Hoogenboom.’

‘Dat verhaal van Ans Westland in het vorige nummer van De Wester over die herrie met een groep Ambonezen die de Driesprong belaagde, kan ik me herinneren. Maar de aanleiding? Ik heb geen flauw idee, de groepen lagen elkaar niet zo. Er was wel vaker hommeles met lui uit de Rozenbuurt, Koninginnelaan, Waterkwartier of Anjelierenweg. Maar dat ze écht met elkaar op de vuist gingen is van vóór mijn tijd. Van inbraken had we ook vaak last. Dat was vooral baldadigheid en ik denk dat de daders uit de wijk kwamen. Och, er was nooit veel weg, wat viel er nou te halen?’

Illegale kroeg
‘Met Johan Liskamp organiseerden we weekendkampen. Met een caravan en tenten erop uit om te gaan vissen bijvoorbeeld. Ik weet niet meer precies wanneer, maar op een dag wilde de gemeente vanwege bezuinigingen het hele clubhuis dichtgooien. Dat lieten we natuurlijk niet over onze kant gaan. Een week lang hebben we de Driesprong bezet gehouden. Bivakkeerden we dag en nacht in het clubhuis. En het hielp, want het besluit werd teruggedraaid. Niet veel later kreeg Tandem al het club- en buurthuiswerk in Nijmegen onder haar hoede. De Driesprong werd verbouwd, maar het was ook het begin van het einde. De bar ging om half twee ’s middags al los en vanwege de relatief lage bierprijs kwamen er veel werkloze ouderen op af die het op een zuipen zetten met alle gevolgen van dien. Op een vrijdag midden jaren 90 viel de politie binnen en gooide het clubhuis helemaal dicht omdat we er een illegale kroeg zouden draaien. Daarna is er onder andere de kinderopvang van Kion in gekomen, maar voor mij hield het helaas op.’

Ger werkte daarna vijf jaar als conciërge in de Vlasakker, een school voor speciaal onderwijs aan de Klimopstraat, nu een moskee. Inmiddels is Ger al bijna twintig jaar verbonden aan v.v. Krayenhoff.

In de Driesprong  werden na verloop van tijd weer allerlei activiteiten opgestart voor de buurt, die gezien het succes ervan duidelijk in een behoefte voorzagen. Totdat de gemeente ineens andere plannen met het terrein kreeg. Albert Heijn, eigenaar van het winkelcomplex aan de Molenweg, trekt de ruimte van de Aldi erbij en wordt een Albert Heijn XL. De Aldi krijgt een nieuwe winkel áchter hun huidige supermarkt op de plek waar nu het trapveldje voor de jeugd is, naast de speeltuin. Waar ooit de Driesprong stond, wordt een parkeerterrein.

Eén reactie op “Clubhuis de Driesprong“

  1. Cyclamenstraat ???? Is dat waar tegenwoordig een bordje “bremstraat” hangt? Was de Bremstraat niet oorspronkelijk een zijstraat van de wolfskuilseweg, achter de friettent op de floraweg?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.