Een brandgrens nog eenmaal vol leven

Stilstaan bij de slachtoffers met een verhaal van hoop

 

Op 22 februari 2019 is het 75 jaar geleden dat Nijmegen door de geallieerden werd gebombardeerd. Amerikaanse vliegers lieten na een mislukte operatie in Duitsland hun bommen boven de Waalstad vallen. Het stadshart werd compleet weggevaagd en er vielen bijna 800 doden, duizenden raakten gewond.

In het centrum is de afgelopen jaren de brandgrens van dit bombardement met herinneringsplaatjes van alle slachtoffers gelegd. Een vrijwilligersproject gesteund door vele Nijmegenaren. Zie ook de site Brandgrens024.nl.

Het was destijds carnavalsdinsdag, een prachtige dag met een helblauwe lucht.

In dit bijzondere herdenkingsjaar willen we extra stilstaan bij die noodlottige 22 februari in 1944. We willen op de avond van 21 februari de brandgrens tot leven brengen. We willen op elk herinneringsplaatje met een naam van een slachtoffer een kwartier stilstaan bij de dromen van al die slachtoffers. Iedereen zag op die 21e nog een toekomst voor zich. We willen de hoop, de verwachtingen van al die mensen nog een keer laten zien, tonen en laten horen.

Herinneringsmarkeringen
Onze inzet is om op die koopavond van 21 februari 2019 tussen 20.00 en 20.15uur alle herinneringsmarkeringen te laten ‘bezetten’ door mensen. Op een reeks plekken willen we vertellers een verhaal laten vertellen over de slachtoffers. Wie waren het? Op de site oorlogsdodenNijmegen.nl en via het boek De Pijn die Blijft van Bart Janssen zijn al vele verhalen terug te vinden. We beschikken ook over kaartjes van de brandgrens en weten precies waar elke markering ligt en wie waar met zijn naam ligt. Maar mensen mogen ook een eigen invulling geven, bijvoorbeeld via een gedicht. We willen die avond ook op vele plekken langs de route muzikanten en koren een kwartier buiten laten spelen en zingen onder afdakjes, vanuit cafés langs de route, vanuit winkels langs de route. De eerste groepen hebben zich al gemeld.

De inzet is niet zozeer een ‘event’ te creëren. Het is een poging om de hoop, de verhalen van de slachtoffers te tonen, de blije mens met een toekomst. Op 21 februari 1944 zag nog niemand de ramp van 22 februari aankomen. We vieren het leven deze avond.

De brandgrens wordt op 21 februari ook verlicht met kaarsjes. Er lopen hardlopers door de binnenstad met fakkels vanaf diverse startplekken. Ook aan de Krayenhofflaan – hier kwam een ‘bomafzwaaier’ terecht – staan we die avond stil bij het leven. Mensen waren hier op die 22e februari uit de tram gevlucht om een schuilplek te zoeken in de winkels aan de kop van de straat, bij de bakker, de slager en de sigarenwinkelier. Maar juist dit huizenblok kreeg een voltreffer. Tientallen mensen vonden de dood, onder hen ook zes leden van de familie Brinkhoff. Aan de Krayenhofflaan liggen nu ook herinneringsplaatjes van de brandgrens met de namen van de slachtoffers.

Voor de zomer is al gepeild of deze herdenking op 21 februari ‘kansrijk’ is. Talloze vrijwilligersorganisaties hebben we gesproken, we zijn langs scholen gegaan. De reacties waren telkens positief. Nu is het moment gekomen om daadwerkelijk ‘paaltjes’ te slaan. Om de mensen, de hardlopers, de vertellers en muzikanten voor de herinnering van het leven te vinden en te noteren. Doe jij mee, is de eenvoudige vraag. Stadsbakkerij De Bie heeft al toegezegd. Vanaf de Krayenhofflaan starten ook hardlopers, er komt muziek. De eerste tien muziekgroepen voor deelname aan deze bijzondere herinnering hebben we ook al genoteerd.

Na afloop van de herdenking op 21 februari zijn alle mensen welkom om in Museum Het Valkhof na te praten. In het museum zijn dan twee exposities over de oorlog, eentje over de kind slachtoffers in Nijmegen. Een van de ideeën is dat alle deelnemers en de muzikanten en koren daar nog samen een lied zingen.

Op 22 februari 2019 is uiteraard de herdenking van de pijn, bij het monument De Schommel in de Marikenstraat, in de Stevenskerk en op de kerkhoven.

We zijn bereid om aanpak voor de avond van 21 februari 2019 overal toe te lichten.

Wie mee wil doen: geef je naam door, het liefst voor half november. Dan krijg je daarna ook telkens informatie over het vervolg van onze aanpak voor 21 februari. Bel Rob Jaspers 0653677285 of mail naar robjaspers@brandgrens024.nl
www.brandgrens024.nl
Tekst: Rob Jaspers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.