Nieuwe regels voor kamerverhuur

Per 1 januari  2018 gelden nieuwe regels voor kamerverhuur en pakt de gemeente overlast en illegale kamerverhuur actief aan.

Bent u woningeigenaar en wilt u 3 of meer kamers (aan 3 of meer personen) verhuren? Dan heeft u vanaf 1 januari een vergunning nodig. Ook als dat eerder niet hoefde.
Bovendien zijn de voorwaarden om een vergunning te krijgen strenger geworden. In woningen met een WOZ-waarde tot en met € 180.000,- mag u geen kamers meer verhuren. Dit is om de schaarse voorraad goedkope, zelfstandige woningen te beschermen.

Overgangsregeling voor verhuurders zonder vergunning
Verhuurt u kamers zónder vergunning? Dan geldt een overgangsregeling tot 1 juli 2018. U kunt dan onder lichtere voorwaarden alsnog een vergunning krijgen. Dat kan als u kunt aantonen dat u onder de oude regels geen vergunning hoefde te hebben. Moest u die wel hebben dan was het illegaal kamerverhuurbedrijf. U kunt dan alsnog een vergunning aanvragen, waarbij de nieuwe regels onverkort gelden.

Verhuur met geldige vergunning
Voor bestaande situaties, waarin u kamers verhuurt met een geldige zogenaamde omzettingsvergunning (op basis van de oude regelgeving) verandert er niets. Deze vergunningen blijven geldig. De regels worden bij nieuwe aanvragen dus strenger. En de gemeente gaat illegale kamerverhuur en overlast door kamerverhuur actief aanpakken.

Met de nieuwe beleidsregels reageert de gemeente op toenemende klachten over door kamerverhuur veroorzaakte overlast en de sterke groei van het aantal kamerverhuurpanden. Voor goede kamerverhuur blijft plaats in de studentenstad die Nijmegen is.

Wilt u meer weten over de nieuwe regels en/of nagaan of u een vergunning nodig heeft? Kijk dan op nijmegen.nl en zoek op ‘kamerverhuur’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.