Sloop Centrale Gelderland steeds zichtbaarder voor de buitenwereld

Het terrein van energiebedrijf ENGIE gaat steeds leger ogen. Nadat eerst de binnenkant onder handen is genomen wordt nu de buitenkant gesloopt, en wordt de sloop zichtbaarder. De oude centrale gaat plaats maken voor een tweede leven voor het complex.

De beeldbepalende, 150 meter hoge schoorsteen blijft voorlopig nog wel een paar maanden deel uitmaken van de Nijmeegse skyline. De bedoeling is eind 2020 klaar te zijn met de sloop.

De kolen-biomassacentrale die gesloopt wordt, werd in 1981 geopend. De centrale was goed voor een productievermogen van 585 MW. Eind 2015 werd Centrale Gelderland uit productie genomen. Overigens wordt het terrein al sinds 1936 gebruikt voor grootschalige elektriciteitsproductie. Op de locatie hebben meerdere energiecentrales gestaan.

ENGIE sloot op 31 december 2015 de kolencentrale in Nijmegen. De Groene Delta is een nieuwe levensfase voor deze locatie, waar allerlei energieprojecten samenkomen. De huidige samenleving vraagt om duurzame oplossingen voor het gebruik van elektriciteit, warmte en mobiliteit. De ontwikkeling van duurzame projecten in De Groene Delta, zoals de opstelling van zonnepanelen en de opwek van groene stroom door middel windmolens sluit hier naadloos bij aan. Daarnaast passen de plannen in de ambitie van ENGIE om de transitie naar duurzame vormen van energiegebruik te ondersteunen. Ook dragen de plannen bij aan de doelstelling van zowel de provincie Gelderland, de stad Nijmegen en ENGIE om het aandeel hernieuwbare energie continu te verhogen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.