Spiegeltje Spiegeltje

Tekst: Marijke Damen, Groene groep Wolfskuil

Boom-spiegeltje spiegeltje in de wijk,
wie heeft de mooiste van ons rijk?
wat bloeit en groeit daar allemaal;
ik ben benieuwd naar jouw verhaal!

In deze nieuwe rubriek willen we mensen uit de wijk een podium geven om iets te vertellen over hun geadopteerde boomspiegel, of soortgelijk ander ‘groen’ initiatief zoals een geveltuintje, groen speeltuintje, tiny-forest of ander groen oase plekje gecreëerd op onze gemeenschappelijke grond, alleen of samen met buurtgenoten.

Spiegel van de maand: Boven aan de Nieuwe Nonnendaalseweg onderhoud ik samen met buurtbewoner Fred een grote boomspiegel. Het opstarten van dit groene tuintje was leuk maar verliep uiterst moeizaam. Na het aanplanten kwam door de droogte alle groei en bloei maar langzaam op gang, we moesten sjouwen met gieters water en vooral de uitgerolde tuinslang van Fred zorgde ervoor dat de plantjes het overleefden. Ook werd er tot onze frustratie in het begin veel dwars door het perk gefietst en gelopen. De oorspronkelijke planten die de gemeente ons gaf hebben het niet overleefd, langzaam-aan hebben we er planten en stekken ingezet die we zelf verzamelden of kregen of vanuit onze eigen tuinen hebben overgezet. Al doende kom je er achter wat er op een bepaalde plek goed groeit en wat bijvoorbeeld tegen hitte, kou of droogte kan. Wat het beste aanslaat in ons perk zijn de vetplantjes; het zogenaamde ‘sedum’ dat ook op  groene daken groeit. Deze plantjes zijn niet alleen groen, ze bestaan ook in andere kleuren zoals rood-achtig, bovendien bloeien ze fantastisch in de zomer  Andere favorieten van  mij zijn knolgewassen zoals krokussen, boshyacinten en narcissen, deze bloeien  zonder dat je er iets aan hoeft te doen. Ook de eikvaren doet het goed, hij blijft  ‘s winters groen en is ook redelijk goed bestand tegen droogte en zon. Om de schrale zanderige grond te verbeteren gebruik ik restjes potgrond , soms paardenmest van de Konikpaarden uit de uiterwaarden en het overblijvend koffiedrab  van filterkoffie. De paardenmest is vruchtbaar maar soms iets te scherp, bovendien zitten er soms ongewenste zaden in van allerlei onkruid dat je dan later er weer uit moet trekken. Door al dit humus / organisch materiaal door de aarde te schoffelen of harken  wordt de grond vruchtbaarder en houdt beter water vast na een regenbui. Soms moet ik iets wat te hard en uitbundig groeit uitdunnen, dan plaats ik deze stekken en vrijgekomen plantjes in de stekkenbak naast de wijkfabriek. Daar kan iedereen die iets zoekt ze gratis meenemen. Op deze manier hopen we dat steeds meer mensen in de wijk hun grijze hete stenen vervangen door wat meer verkoelend groen.

Prijsvraag
We zijn als ‘groene groep’ voorjaar 2022 gestart vanuit de behoefte onder bewoners om de wijk groener en mooier te maken. Eens per maand komen we samen in de wijkfabriek voor overleg over het opzetten en onderhoud van zoveel mogelijk mooie groene plekjes in de wijk en om te kijken waar we elkaar eventueel bij kunnen helpen. Zo hebben we bijvoorbeeld de kruidentuin gestart, boven aan de Nieuwe Nonnendaalseweg. Tot nog toe noemen we ons zelf ‘Groene groep Wolfskuil’  maar we bedachten dat we eigenlijk nog geen naam hebben. We doen hierbij een oproep aan alle lezers om een originele naam te bedenken. Heb je een goed idee, stuur je  voorstel dan naar de Wijkfabriek E-mail: info@wijkfabriek.nl  ter attentie van  ‘Groene groep’ . De winnaar wordt beloond met een stek naar keuze uit de kruidentuin en gepersonaliseerd speciaal samengesteld naamkaartje van unieke groene letters! Verder  voor alle inzendingen:  gratis plukken in de kruidentuin boven aan de Nieuwe Nonnendaalseweg…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.