Sporten in Nijmegen West: De Nijmeegse Reddings Brigade

Pieter en Paul zijn buurtsportcoaches in Nijmegen West. In hun artikelen geven  ze sportverenigingen en organisaties de ruimte om iets over zichzelf te vertellen of brengen ze bijzondere ontwikkelingen onder de aandacht. Wilt u naar aanleiding van een artikel reageren of ook de samenwerking zoeken? Neem dan contact met ze op. p.hermans@nijmegen.nl  of  p.heldens@nijmegen.nl. Deze keer aandacht voor:

De Nijmeegse Reddings Brigade

Eerst je zwemdiploma halen, daarna mag je een sport kiezen…’ dit is een regelmatig gehoorde uitspraak van ouders richting hun kind. Vreemd eigenlijk want ook ná het behalen van de zwemdiploma’s kun je bij veel zwemaanbieders doorgaan met zwemmen als sport. Zo ook bij de Nijmeegse Reddings Brigade(NRB). Toch is de NRB net weer anders. Bij de Nijmeegse Reddingsbrigade leer je namelijk hoe je je onder alle omstandigheden veilig in het water kan bewegen en leer je om jezelf en anderen te helpen in geval van nood. Heb je eenmaal je zwemdiploma’s (A, B en C) behaald dan kun je nog verschillende reddend zwemmen diploma’s behalen en je kunt zelfs opgeleid worden tot lifeguard of bestuurder van een reddingsboot. Om dat te leren wordt er getraind met zinkpoppen, rescue cans, touwen en auto’s die te water worden gelaten.

Marc Hartendorf

‘Goed leren zwemmen kost tijd’, vertelt Marc Hartendorf van de NRB,  ‘daarom bieden we geen cursussen aan waarbij kinderen in 2 weken leren zwemmen. We hebben aandacht voor het individuele kind en zorgen ervoor dat deze goed leert zwemmen en dat ook nog eens tegen een gunstig tarief.’ Sinds een aantal maanden wordt er intensief samengewerkt met de buurtsportcoaches van SportService Nijmegen en wordt er flink geïnvesteerd in de kwaliteit van de zwemlessen. Buursportcoaches Pieter Hermans en Kevin Bosch zorgen voor een stukje scholing van de zweminstructeurs en zijn bij de zwemlessen aanwezig om de instructeurs van tips en tricks te voorzien. ‘Op deze manier proberen we aantrekkelijke en leerzame lessen voor de kinderen neer te zetten. We willen dat de kinderen vooral  plezier hebben in de zwemles en niet dat het als een verplichting wordt ervaren,’ aldus Marc die behalve bad coördinator zelf ook zweminstructeur is.

De Reddingsbrigade zwemt iedere woensdagavond in het Erica Terpstra bad, zwembad West en zwembad Dukenburg.  Woensdagavond is er ook altijd ledenavond in het clubhuis aan de Dennenstraat. De vereniging bestaat daarnaast voor 100% uit vrijwilligers.Lijkt het je leuk om ook vrijwilliger te worden bij deze vereniging? Of wil je misschien ook mee helpen bewaken tijdens grote evenementen? Meld je vooral aan!

Gratis proefles

Heb je interesse in een gratis proefles? Dat kan altijd! Stuur even berichtje via de website van de NRB: www.nijmeegsereddingsbrigade.nl Maar ook als het je leuk lijkt om het reddend- en/of varend zwemmen op te pakken, kijk dan eens een kijkje op de website.

Tekst: Pieter Hermans
Foto: Ben Donkers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.