Tussen de Waal en de wal: Binnenvaartmuseum Nijmegen

Mag ik mij even voorstellen als de nagelnieuwe persvoorlichter van het Binnenvaartmuseum Nijmegen. Ons museum, gehuisvest op de oude raderstoomboot de Jos Vranken, opent op dinsdagen en zaterdagen van 12.00u. tot 16.00u. de deuren in de Nijmeegse Waalhaven. Voor een toenemende stroom van belangstellenden. Die enthousiast een kijkje komen nemen in de grote collectie scheepsattributen en memorabilia. Neuzen in de goed gesorteerde bibliotheek. Luisteren naar verhalen en anekdotes van de aanwezige gidsen. Uiteraard alles met als onderwerp de binnenvaart en aanverwante zaken. Betreed de wereld die binnenvaart heet. En het Binnenvaartmuseum Nijmegen is uitbreidende.

De Jos Vranken is naast een museum ook een kerkschip, thuisbasis van het Katholiek Sociaal Cultureel Centrum. Een onder varenslieden, kermisexploitanten en ander reizend volk maar al te bekende plek.

Centrum van binnenvaartgeschiedenis

Groot is de verbazing van de bezoeker als de oude stoomsleper – en een voormalig passagiersschip – betreden wordt. Ooit bood de stomer plaats aan een kleine 1500 passagiers. Een ongelooflijke hoeveelheid opvarenden. Het schip deed in vroeger dagen dienst op de Duitse Elbe. Nu is het een centrum van binnenvaartgeschiedenis. Een geschiedenis die wekelijks wordt aangevuld. Kom maar eens een kijkje nemen en luister naar alle verhalen van de aanwezige (oud-)schippers. Als schrijver van het boek ‘De Kaaisjouwers, een hard leven aan de Waal’ en schipperszoon zal ook ondergetekende u graag het een en ander vertellen. Over de betekenis die de scheepvaart door de eeuwen heen voor Nijmegen en de Benedenstad heeft gehad. Want schippers en sjouwers waren in havens en op de kade elkaars werk. Nog altijd heeft Nijmegen een grote schippersgemeenschap.

De planeet die binnenvaart heet

Betreedt de loopplank van de Jos Vranken en loop een wereld binnen die binnenvaart heet. Voor menigeen ‘van de wal’ nog altijd een buitenaardse planeet. Wat is toch die blauwe vlag naast het ‘stuurhuis’? Oh, heet de woning ‘roef’?! Op vele vragen geeft het museum de aanwezige gasten uitgebreid antwoord. En ja, ook de kleinste bezoekers hebben het heel erg naar hun zin op de oude raderstoomboot. Slaap je ook aan boord?! Waar gaan schipperskinderen naar school dan? Wat is dat?! Havenonderwijs?!

Lekko en kom langs!
Adres: Waalhaven 1K, 6541 AG, Nijmegen.
Komt u met de auto? Stel dan de navigatie in op ‘Havenweg’.
Geopend op dinsdag en zaterdag van 12.00u. tot 16.00u.

frankantonie@binnenvaartmuseumnijmegen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.