Van oude winkels, de dingen die voorbij gaan

Kapsalon Van Haaren, Waalstraat 6

Het verhaal over de kappersfamilie Van Haaren begint met de gebroeders Willem (geboren in 1899) en Jan (geboren in 1896). Ze hadden ervaring opgedaan bij een sjieke kapsalon in de stad en geholpen door een startkapitaaltje van hun vader, begonnen ze in 1922 ieder een eigen kapsalon. Willem, inmiddels getrouwd met Elisa van Herwaarden begon aanvankelijk aan Waalstraat 4, maar door de snelle gezinsuitbreiding huurde Willem vanaf 1931 ook het pand ernaast op nummer 6. De kapperszaak verhuisde naar de achterkant van nummer 6 en aan de voorzijde van het huis begon Willem een sigaren- en sigarettenwinkel. Jos is in 1930 geboren. In 1941 waren er inmiddels elf kinderen, die samen met de grootouders aan Waalstraat 4 woonden.

In februari 1944 vielen de bommen op de stad en werd de school van Jos verwoest. Vanaf die dag werkte Jos bij zijn vader in de zaak. Tien jaar lang runden ze samen de winkels, totdat Jos zich ging verloven met zijn Riet. Jos wilde zelfstandig verder, maar kon op dat moment de kapsalon van zijn vader nog niet overnemen. Jos en Riet trouwden en zochten het avontuur op. Ze emigreerden naar Afrika. Ze kwamen onder andere terecht in Namibië, toen nog een Duitse kolonie. Daar zaten ze te springen om goede kappers. Jos zou op die periode terugkijken als de mooiste tijd in zijn loopbaan. Werken tussen al die verschillende culturen, het verrijkte zijn leven. Ze woonden vlakbij de rimboe en kregen er drie kinderen: Rob en de tweeling Marian en José.

Riet kreeg echter heimwee. Het leven in Afrika viel haar erg zwaar en toen daar bovenop Jos zijn vader Willem ziek werd, besloten ze in 1959 terug te keren naar Nijmegen. Ze vertrokken er ooit met niets en kwamen nu met drie kinderen terug. Eén jaar later kon hij de kapsalon van zijn vader overnemen, die weer naar Waalstraat 4 verhuisde. Willem en Elisa, geholpen door hun jongste dochter, bleven verantwoordelijk voor de sigarenwinkel op nummer 6. Jos had het moeilijk die eerste jaren weer in Nijmegen. Hij miste Afrika, het leven daar en hij vond Nederland hopeloos saai en bekrompen. Maar hij moest verder. Willem overleed in 1966 en Jos nam daarna ook de sigarenwinkel onder zijn hoede. In 1969 verhuisde Elisa naar een bejaardenhuis en wisselden de twee winkels wederom van plek. Enkele jaren later werden de twee tot dan toe gehuurde panden gekocht van de woningbouwvereniging. Eind jaren zeventig werd de sigarenwinkel opgeheven en stortte Jos zich met volle overgave op het kappersvak, dat hij met de jaren steeds interessanter was gaan vinden. Het was niet alleen meer kort of lang, er kwam meer creativiteit bij kijken.

Op 23 februari 1994 vierde Jos zijn 50-jarige jubileum. Hij zou doorwerken tot zijn 70ste. Toen liet zijn  gezondheid het niet meer toe. De woning aan Waalstraat 4 werd verkocht en de kapperszaak gesloten. In juni 2012 overleed Jos, zijn vrouw Riet drie maanden later. Tot aan hun overlijden woonden ze met veel plezier aan Waalstraat 6. Het huis bleef in de familie, totdat ze in april van dit jaar besloten het te verkopen. Met pijn in het hart, maar vol mooie herinneringen.

Tekst: Michiel van de Loo, met dank aan de opgetekende herinneringen van Jos van Haaren en zijn dochter José
Foto’s: Archief fam. van Haaren en Dave van Brenk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.