Veertig kerststallen te bewonderen in Hees

Een levensgrote kerststal, een kerststal met 40 figuren, een kerststal van 50 jaar oud en een kerststal van Playmobil. Het zijn slechts enkele van de vele kerststallen die in de wijk Hees in Nijmegen tijdens de kerstvakantie te bewonderen zijn. Op vrijdag 21 december is er een feestelijke opening bij de Groene BSO aan de Bredestraat 174. Er is een heuse kerstmarkt waar glühwein en warme chocomel natuurlijk niet ontbreken. En uiteraard kan iedereen daarna meteen de route wandelen of fietsen. De entree is gratis.

Initiatiefneemster Irene van Dongen is trots: “Ik zag al wel veel kerststallenroutes in Brabant en Limburg, maar Nijmegen had er nog geen. Vorig jaar hebben we de kribjesroute voor de eerste keer georganiseerd en we kregen ongelofelijk veel positieve reacties. Eigenlijk is toen meteen van de eerste editie meteen een traditie gemaakt.” Volgens Van Dongen vonden heel veel bewoners en belangstellenden het heerlijk om tussen de kerstdiners en oliebollen door een wandeling met de familie langs de kerststallen te maken. Veel buurtbewoners zagen veel groepjes familie en vrienden langs kerststallen lopen en letters verzamelen voor de prijsvraag.

De kribjesroute is dit jaar van 21 december t/m 6 januari. Al lopend of fietsend kunnen heel veel bijzondere kribjes achter ramen, in voortuinen en in kerken bewonderd worden. Bij alle kerststallen is een letter te vinden. Alle letters samen vormen het antwoord op de prijsvraag waarmee mooie prijzen te winnen zijn. Speciaal voor kinderen is er ook een kerststallenkleurplaatwedstrijd.
Irene van Dongen heeft samen met vereniging Dorpsbelang Hees de route vorig jaar vormgegeven en georganiseerd. Dick van Eck, voorzitter van de werkgroep Cultuur ging samen met haar de wijk in. “De week voorafgaand aan de kribjesroute gingen we op kribjescontrole. We zagen toen enorme saamhorigheid in de wijk om samen een mooi geheel van de kribjesroute te maken. Zo zagen we een vader die aan het solderen was om lampjes in de tuin te laten branden, kinderen die binnen zaten te kleuren en iemand die nog snel een tafeltje timmerde waarop de kerststal moest komen”, aldus Van Eck. Van Dongen vult aan: “Die ‘making off’ was enorm leuk om te zien. Iedereen deed zo zijn best.”

In totaal wandelden en fietsten meer dan 200 mensen door de wijk op zoek naar kerststallen. “De kribjesroute was echt een succes. We gaan er vanuit dat het dit jaar ook weer zal lukken, of nog beter!” aldus Van Dongen.

Buurtbewoners die enthousiast zijn geworden, kunnen zelf ook meedoen. Bijzondere, mooie of aparte kerststallen die de moeite waard zijn om te bekijken, zijn allemaal welkom. Aanmelden kan via kribjesroute.nl/meedoen.

Voor de route en meer informatie: kribjesroute.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.