Verkeerszaken die spelen in het Waterkwartier

Als verkeerscommissie van Wijkvereniging ‘Ons Waterkwartier’ hebben wij de onderstaande punten op 23 september 2020 met de verkeersafdeling van de gemeente besproken.

Voorstadslaan: bewoners geven aan dat de weg te breed en gevaarlijk is, fietsers rijden regelmatig over het trottoir. Er kwam een voorstel voor een middengeleider, en om auto’s “recht” te laten parkeren. De gemeente antwoordt dat de Voorstadslaan een doorgaande weg is en blijft, dat hardrijden een mentaliteitskwestie is en dat de voorgestelde maatregelingen te duur zijn.

Waterstraat: er is behoefte aan verkeersremmende maatregelen in het Waterkwartier. Ook hier wordt bijvoorbeeld een middengeleider voorgesteld. De gemeente geeft ook hier terug: hardrijden is een mentaliteitskwestie, en de Waterstraat is een doorgaande weg voor busvervoer.

Waterstraat: ter hoogte van de oversteekplaats bij de Biezantijn en Aquamarijn doen zich regelmatig gevaarlijke situaties voor, onder andere bij kinderen en bezoekers die willen oversteken. Het verzoek is een middengeleider met eventueel een stoplicht met druksysteem. De gemeente meent dat ouders bij deze oversteekplaats hun verantwoording moeten nemen.

De oversteekplaats bij de Biezantijn en Aquamarijn

Afslag Voorstadslaan: automobilisten die vanaf de Hezelpoort linksaf richting de Voorstadslaan willen afslaan of andersom, geven aan dat dit weggedeelte erg smal is voor twee auto’s. Volgens de gemeente voldoet deze afslag aan de wettelijk vereiste breedte, automobilisten op de Voorstadslaan moeten voorsorteren om af te slaan richting de Voorstadslaan.

Hoek Voorstadslaan met de Weurtseweg, dit weggedeelte erg smal is voor twee auto’s.

Looppad van/naar Jumbo Voorstadslaan ter hoogte van de Roerstraat: fietsers komen van de Jumbo aangefietst. Zij fietsen bij de uitgang van het pad, waar een parkeerplaats is, tussen de geparkeerde auto’s door de Voorstadslaan op. Dat levert gevaarlijke situaties op voor auto’s. Automobilisten die van links komen, kunnen de fietsers niet zien aankomen. Het voorstel om de parkeerplaats op te heffen rekent niet op steun van de gemeente, die aangeeft dat het officieel een looproute is en geen fietspad. Fietsers rijden over een stukje trottoir wat niet is toegestaan. De gemeente vindt de situatie niet onveilig.

Looppad van/naar Jumbo Voorstadslaan ter hoogte van de Roerstraat:

Parkeerterrein Oude Stad: de plannen zijn om in 2021 een garage voor 475 auto’s te realiseren. Bewoners van de Handelskade vrezen een verkeersstroom bij de Hezelpoort. Ze stellen voor de Voorstadslaan te ontlasten, door de in- en uitgang niet aan de Voorstadslaan te realiseren. De gemeente onderzoekt hoe een goede doorstroming te realiseren op deze locatie.

Koningsdaal, Laan van Oost-Indië: bij blok 3 en 4 aan de Laan van Oost-Indië was op de verkooptekening geen fietspad ingetekend, wel een breed trottoir. Nu is er wel een fietspad gerealiseerd. Fietsers rijden regelmatig over het trottoir, het is een gevaarlijke situatie voor zowel bewoners als spelende kinderen. Vanuit de gemeente bekijkt men de situatie; dit fietspad is bedoeld voor de aanwonende bewoners van blok 3 en 4.

Prorail Westzijde Station: volgens de plannen wordt de kruising Tunnelweg aangepast. In de informatie staat dat er een fietsenstalling komt voor 3.000 fietsen. Er is regelmatig parkeeroverlast in deze omgeving, er wordt niet gesproken over parkeergelegenheid. Vanuit de gemeente vindt er een onderzoek plaats om tot een goede verkeersdoorstroming te komen. Parkeergelegenheid wordt in het onderzoek meegenomen.

Weurtseweg: de wijkagent merkt op dat op 6 juli 2020 tijdens een snelheidscontrole er 1.117 auto’s passeerden, waarvan 21 overtreders. De hoogst gemeten snelheid was 116 kilometer per uur. De gemeente meent dat het gaat om incidenten, hardrijden blijft een mentaliteitskwestie. De Weurtseweg wordt in de toekomst vanaf supermarkt Linders tot en met het viaduct een fietsstraat met de auto te gast.

Reageren? mail dan naar : secretariaat@wvow.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.