Vrijheidsmaaltijd in het Besiendershuis

Muziek, lezingen en ontbijt tijdens inspirerend programma in het Besiendershuis op 5 mei, Bevrijdingsdag

Het Besiendershuis opent op zondag 5 mei a.s. de deuren voor het Nijmeegse Vrijheidsontbijt. De Vrijheidsmaaltijd valt onder de koepel van activiteiten van het Nationaal Comité 4 en 5 mei en is ontstaan in Amsterdam waar al vele jaren mensen op Bevrijdingsdag bij een gezamenlijke maaltijd de vrijheid vieren. Het ontbijt in het Besiendershuis betreft voor Nijmegen dit jaar een primeur.

Eten, een kort programma, ontmoeten

Speciale gast is Dr. Lennert Savenije, historicus van de Radboud Universiteit en schrijver van het boek Nijmegen, collaboratie en verzet. Een stad in oorlogstijd. Als kenner op het gebied van de Tweede Wereldoorlog, geschiedenis van Nijmegen en Gelderland, en het erfgoed van de oorlog, geeft hij een korte voordracht voorafgaand aan het ontbijt.

Voorts zal mede-organisator en schrijver Ilona Verhoeven iets vertellen over haar nieuwe project ‘Frontlijnen’; een ‘zoektocht door heden en verleden, stad en land’, naar de Tweede Wereldoorlog en in het bijzonder Nijmegen als frontstad en als gehavende plaats in bevrijdingstijd. ‘Frontlijnen’ is een literair-artistiek project dat georganiseerd wordt door het Besiendershuis.

Musicus, schrijver en acteur Peter Hendriks verzorgt een live soundscape.

Aanvang van de bijeenkomst is om 10.00 uur, met een welkom namens het Besiendershuis, waarna het korte programma volgt. Inloop 9.50 uur.

Vrijheid vieren

In heel Nederland worden op 5 mei Vrijheidsmaaltijden georganiseerd. De kern van de Vrijheidsmaaltijd is een bijzondere ontmoeting aan de eettafel, waarbij de gasten over historische en maatschappelijke thema’s als vrijheid en onvrijheid spreken: thema’s waar je niet dagelijks bij stilstaat en waar je bij uitstek op Bevrijdingsdag aandacht aan kunt geven.

Lokale ondernemers steunen de Vrijheidsmaaltijd

Deelname aan het Vrijheidsontbijt in het Besiendershuis is kosteloos dankzij Stadsbakkerij De Bie, Kaashandel De Wit en Coop Walraven die direct een genereus gebaar maakten. Omdat er beperkt plaats is en er van tevoren eten en drinken ingekocht wordt, graag vooraf aanmelden via reserveringbesiendershuis@gmail.com. U ontvangt een bevestigingsmail.

Besiendershuis, Steenstraat 26, Nijmegen

www.besiendershuis.com

Besienderhuis Nijmegen organiseert kunst-en cultuurprojecten met een maatschappelijk draagvlak, samen met partners uit de werelden van kennis en ondernemerschap. Het huis ontwikkelt met gevoel voor actualiteit en dynamiek in de stad, bijzondere samenwerkingen, ideeën,voorstellingen en producten. Het inspirerende16e eeuwse Besiendershuis zelf dient daarbij als uitvalbasis, ontmoetingsplek en werkruimte. Sinds 2010 is het een belangrijke culturele hotspot waar kunstenaars, schrijvers, acteurs en muzikanten nieuwe wegen kunnen verkennen in hun werk. Samenwerking en experiment staan vaak centraal. Kunstenaars uit binnen- en buitenland verbleven er enige tijd of traden er op. Gert Vlok Nel, Thomas Verbogt, Janne Schra, Maaike Ouboter en De Staat zijn enkele namen in een rij van velen die in het cultuurhuis het publiek iets bijzonders brachten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.