In 2045 wil Nijmegen energieneutraal zijn. Maar hoe gaan we dat samen bereiken? En wat doet de gemeente Nijmegen? Aan het woord Harriët Tiemens, wethouder Financiën, Duurzaamheid en Mobiliteit.
Moeten de Nijmeegse wijken van het gas af?
Harriët Tiemens: ‘Om in 2045 energieneutraal te zijn moeten we de helft van ons energiegebruik besparen en de andere helft duurzaam opwekken. Ik hoop niet dat we daar tot 2045 de tijd voor nodig hebben, maar de komende 20 jaar zijn we daar zeker mee bezig.’
Op dit moment werkt de gemeente aan de warmtevisie. Harriët Tiemens: ‘In deze visie schrijven we op hoe we de Nijmeegse wijken van het gas afhelpen. Er zijn momenteel een paar smaken, waaronder all electric of de aansluiting op een warmtenet.’ All electric is een verzamelnaam voor technieken waarbij warmte wordt geproduceerd met behulp van elektriciteit en huizen zwaar geïsoleerd worden.
Er ligt al een warmtenet in de Waalsprong en deze is inmiddels doorgetrokken naar het Waalfront in Nijmegen-West. Hoe die verdere doortrekking van het warmtenet verloopt en hoe we de andere wijken planmatig en kosteneffectief van het gas afkoppelen staat in de warmtevisie.
Wie betaalt de rekening voor de energietransitie?
Harriët Tiemens: ‘We mogen de mensen niet opzadelen met hoge kosten. Er zijn maar een paar mensen die dit kunnen betalen, maar iedereen moet mee kunnen doen. Het is belangrijk dat de energiekosten ongeveer gelijk blijven. Daarom werkt de gemeente samen met de woningcorporaties aan collectieve oplossingen en zijn er financieringsconstructies voor particuliere huizenbezitters. Met de duurzaamheidslening is het mogelijk om een grote investering (tot 25.000 euro) te doen en de kosten over meerdere jaren uit te smeren. Op dit moment worden er nog afsluitkosten betaald om van het gas af te gaan, maar dat is natuurlijk gek als je bedenkt dat we met z’n allen van het gas af willen! Dat moet ook veranderen en dat wil de gemeente Nijmegen ook subsidiëren zolang dat nodig is. De wetgeving is dus nog niet klaar voor de transitie!’
Een kleinschalig warmtenet in Wolfskuil als voorbeeld voor de rest
De gemeente Nijmegen doet heel veel om de energietransitie op gang te krijgen, maar kan het natuurlijk niet alleen. Wethouder Tiemens juicht het initiatief Nijmegen hout van de Wolfskuil van de Wijkfabriek Wolfskuil daarom ook van harte toe! ‘Ik ben blij met het project omdat het laat zien dat een warmtenet op vele manieren gerealiseerd kan worden. Deze kleinschalige manier dient als voorbeeld voor de rest van de stad en laat zien dat het mogelijk is om het zelf te regelen. Dit project met zo’n 200 aangesloten woningen is een mooi begin en we hebben nog tientallen jaren om 80.000 woningen van het gas af te koppelen. Bovendien versnelt het proces, want er ligt immers al een stukje van het warmtenet. Wanneer het project succesvol wordt gerealiseerd is het belangrijk om op het grote warmtenet aan te sluiten zodat je bewoners de garantstelling geeft dat ze altijd warmte hebben.’
Draagvlak en degelijkheid
Harriët Tiemens: ‘Er is niets mooier dan een wijk die het zelf regelt. Die betrokkenheid van bewoners vind ik heel belangrijk. Het draagvlak dat je daarmee al hebt bereikt. We zijn er hartstikke blij mee en hopen dat het een succes wordt! Bij een goed project gaat het om draagvlak en degelijkheid.’
Verder benadrukt wethouder Tiemens dat je mensen mee moet nemen in wat er komen gaat en luistert naar de behoefte van mensen. Bewoners willen antwoorden op veel vragen. ‘Door met bewoners in gesprek te gaan en goed te luisteren krijgen bewoners vanzelf antwoord op hun vragen.’
Nijmegen is de groenste stad van Europa in 2018
‘Het project Nijmegen hout van de Wolfskuil past perfect bij de titel Nijmegen Green Capital 2018, de groenste stad van Europa. Green Capital gaat over het verduurzamen van je stad en dat doe je samen! Nijmegen en haar inwoners zijn een rolmodel voor Europa als een kleine stad, met kleine budgetten en grote ambities en grote resultaten. De initiatiefnemers doen het werk, de gemeente ondersteunt en gezamenlijk boek je resultaat. En dat is waar Green Capital voor staat!’
UW MENING TELT
Stichting de Wijkfabriek is initiatiefnemer van het project Nijmegen hout van de Wolfskuil en onderzoekt in samenwerking met de Warmte.nu de haalbaarheid voor de realisatie van een kleinschalig duurzaam warmtenet in Wolfskuil. Daarbij zijn de mening, wensen en eisen van bewoners van groot belang. Daarom starten we binnenkort vanuit het initiatief Nijmegen hout van de Wolfskuil met gesprekken met bewoners van een deel van de Wolfskuil. Misschien komen we ook bij u aan de deur. Wilt u weten of uw straat erbij zit of wilt u een afspraak maken voor een gesprek? Kijk dan op onze website www.iksluitaan.nl of neem contact op met Sander Veltmaat (sander@warmte.nu). |
Ik zit met veel vragen het klinkt allemaal mooi maar hoe zit het met fijnstof,stankoverlast, rook bij mistig weer die dan laag blijft hangen,kunnen we de was nog wel buiten hangen en in de zomer gewoon in de tuin zitten.
Hoe zit het met de onkosten voor het aansluiten van krachtstroom voor de inductie kookplaat en de speciale pannen die je hiervoor nodig hebt.
In het intervieuw staat dat de energie kosten ongeveer gelijk blijven,wat betekent dat voor ons.
En waar komt deze hout verbrandingsoven te staan bij de oude mariaschool is alleen maar park.
Voor zover ik het bekijk zijn er alleen maar nadelen.
Om op het warmtenet aangesloten te worden, is voor mij al een een pluspunt, voor het feit van alleen maar afhankelijk zijn van elektra.
Nu hebben we elektra en gas.
Straks elektra en warmtenet.
Bij een eventuele storing, heeft men een alternatief.
Dus nou zijn we van de grote energiecentrale af en gaan we allerlei kleine energiecentrales in de wijken plaatsen? Slim.
Waarom verbrand je die houtsnippers niet gewoon op een duurzame manier in een centrale buiten de stad? De opgewekte energie transporteer je gewoon via het elektriciteitsnet dat er al ligt. Dat lijkt me veel groener en duurzamer en goedkoper.
Ik ben geen bewoner van de Wolfskuil wel van Nieuw-West.
Een warmtenet is mogelijk een van de oplossingen voor het ontbreken van een gasaansluiting om toch de woning te kunnen verwarmen.
Hoe wordt die warmte opgewekt? Door het verbranden van (overtollig/afval) hout regionaal bij elkaar gesprokkeld? Of door het kappen van bossen ‘elsewhere’ waarbij het hout wordt omgezet in pellets en met subsidie hier wordt verbrand?
Ondertussen zijn de electriciteitsleveranciers blij met de verhoogde klandizie: de huidige aansluitingen moeten worden verzwaard om aan de capaciteit van uw fornuis en andere voorzieningen te kunnen voldoen. Zo’n verzwaring van uw aansluiting kost extra geld in aanleg en maandelijkse kosten. En denkt u een warmtepomp te gaan gebruiken? Dan heeft zo’n ding nogal wat ‘stroom’ nodig, de huidige technologie vraagt enkele kilowatts! En houdt het voor gezien bij een buitenlucht temperatuur van 5 graden.
Al met al zal infra moeten worden aangepast, in de openbare ruimte en bij u thuis. Al die activiteiten, misschien ben ik er wat vergeten te melden, gaan u en mij wat geld kosten, daar is de politiek nog niet over uit.
Waar ik aan denk is een ombouwset voor m’n recent geïnstalleerde combi-cv naar propaan/butaan en rustig afwachten wat de toekomst mij gaat leveren… En oh ja we wonen nogal dicht bij de grens dus er zijn nog meer mogelijkheden voor een rustige overgang naar ‘groene’ energie!
Of zou een kleine thoriumcentrale (kernenergie) in de regio een oplossing kunnen zijn? Geen CO2 uitstoot en het verzamelde afval van verouderde centrales kan komende 40 jaar worden hergebruikt vanwege de hoge efficiëntie.
Of is dit vloeken in de kerk?
In de jaren 70 gooiden we ons houtafval gewoon bij bakker Stapel over de muur….
Ik weet niet of er wel genoeg brandhout voor een wijkcentrale te vinden is in onze omngeving. Er staat een houtsnippergestookte electriciteitscentrale bij Cuijk, en die haalt het hout uit een straal van 30 (?) kilometer.
Thoriumreactoren en kernfusie zijn nog science-fiction. Er bestaan (nog) geen economisch haalbare