Wijkfestival ‘De Blije Wolf’

Het goede ‘Kuulse’ leven

Tafels en banken zijn in de maak en de locatie is bepaald. Het is een knusse plek met gras, een speeltuin, in de buurt van een café met langs een straat karakteristieke huizen. Het is bij de Wijkfabriek aan de Koninginnelaan waar het festival ‘De Blije Wolf’ 26 augustus zal plaatsvinden. Een festival dat gaat over levenskwaliteit en over ‘het goede leven’ in de Wolfskuil. Wanneer je als bewoner wakker wordt in Oud West, wat is het dan aan de wijk dat jou blij maakt, wat geeft jouw leven betekenis, vervulling en zin? Met het goede leven als centraal thema zullen er allerlei initiatieven uit de wijk aanwezig zijn met als doel het leven in de ‘Kuul’ steeds beter te maken voor iedereen en daarmee de levenskwaliteit in de wijk. Ik spreek Maarten Noordzij (35, projectmedewerker Wijkfabriek) over deze gebeurtenis, die vast bijzonder gaat zijn.

Hoe kwam dit idee tot leven?

Maarten: ‘Mensen proberen zin te geven aan hun leven. Wij zijn nu ongeveer vijf jaar bezig om op wijkniveau daarmee te werken. Mijn achtergrond is geestelijke verzorging, daar ben je bezig met zingeving. Ik was gericht op instellingen en instanties. Sinds jaren wordt er bezuinigd in de  zieken- en verzorgingstehuizen. Steeds meer mensen worden al snel naar huis gestuurd. Er is meer ambulante – en thuiszorg. De geestelijke zorg en zingevingsvragen zijn niet mee de wijk ingegaan. Wij van de Wijkfabriek merkten dat er daardoor op wijkniveau steeds minder verbinding is tussen mensen. Onze gedachte is dat mensen altijd bezig zijn om hun leven betekenisvol te maken of als zodanig te ervaren. Wij willen hier handen en voeten aangeven, een vorm zoeken als antwoord op de vragen: Wat heb je nodig op wijkniveau  in dit leven? Wat maakt dat je je leven op wijkniveau betekenisvol ervaart? Wat wil je om je heen graag zien?

Samen met studenten is er een behoefteonderzoek geweest in Oud West. In de afgelopen vijf jaar zijn er veel wijkbewoners gesproken. Daaruit blijkt dat mensen op zoek zijn naar ontmoeting en verbinding. Een plek zoals de Wijkfabriek waar echt iets te beleven valt, waar mensen samen komen, wordt goed ontvangen. Ook wil men graag cultuur opsnuiven, theaterstukken bekijken en kunstexpo’s bezoeken. Een aantal mensen in de wijk pleit voor duurzame energie, daar is de Wijkfabriek mee bezig. Vanuit het onderzoek en al onze bevindingen is het idee ontstaan om een festival te organiseren waarin het goede leven centraal staat.’

Wat willen jullie bereiken met dit festival?

‘We willen graag alle activiteiten die er in de wijk zijn in kaart brengen, laten zien aan de bewoners. Alle inwoners, groepen en organisaties of initiatieven die bezig zijn om het leven in de wijk zinvol, betekenisvol te maken, proberen wij een podium te geven op dat festival. Zij kunnen op die dag door presentatie, een activiteit of een workshop laten beleven wie ze zijn, wat ze doen en wat ze bewerkstelligen op wijkniveau.’

Maarten Noordzij

Doe je dit project alleen?

‘Momenteel zijn we met drie mensen aan de slag. Het hele idee is dat het een gemeenschapsproject wordt. Dat niet alleen wij er zijn, omdat we het een mooi idee vinden. Dat het juist iets wordt met bewoners, vrijwilligers en de initiatieven uit de wijk. Met elkaar kunnen we het leven op wijkniveau prettig en betekenisvol maken. Dat is een proces van ontmoeten, verbinden, leren kennen, vertrouwd raken door wat er speelt bij de ander. Weten wat jezelf belangrijk vindt, gaan uitwisselen, gaan kijken wat je samen kan doen. Het gaat van een bingo avond tot samen ondernemen, duurzame projecten opzetten of muziek maken. Het kan alle kanten op. Het is dat stukje extra wat er nu nog niet is of niet vanzelfsprekend aanwezig is, datgene wat je met elkaar kan creëren.’

Wil je verder nog iets kwijt over het festival?

‘We gaan in gesprek met initiatieven uit de wijk over hoe zij zich het beste kunnen presenteren aan wijkbewoners om een duurzame band op te bouwen. Ons doel is dat er niet alleen een contactmoment tijdens het festival is, maar dat het contact langer doorgezet kan worden. We hebben onderzoek gedaan naar presentatiemogelijkheden en kunnen goede tips geven. Uiteindelijk willen we ook graag een brochure uitbrengen met alle initiatieven uit de wijk. En verder is het een beetje pionieren allemaal, maar ook uitdagend!

Oproep

Vrijwilligers, artiesten en kraamhouders uit de wijk gezocht om mee te komen doen aan het wijkfestival ‘De Blije Wolf’! Dit zal plaatsvinden op zondag 26 augustus tussen 12:00-22:00. Wil jij graag komen optreden met muziek, theater of cabaret? Alle stijlen zijn welkom!

Wil je die dag een kraam houden op de rommelmarkt? Of wil jij ons graag helpen met voorbereiden en opbouwen of hapjes maken voor de smikkelmarkt?

Bel dan met de wijkfabriek: 024-6758111
Of mail: deblijewolf@gmail.com

 

Tekst: Caroline van Uden
Foto: Dave van Brenk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.