Hortus Romanus in wording op het Maasplein

Als het aan de gemeente ligt en de omwonenden krijgt het Maasplein een groene metamorfose met de naam Hortus Romanus. De Romeinse tuin.

Op 13 juni jl. heeft de gemeente op het Maasplein een tweede concept ontwerp van de nieuwe tuin gepresenteerd aan de bewoners en andere geïnteresseerden.

‘In Nijmegen hebben we grote plannen om de openbare ruimte, maar ook tuinen van bewoners te vergroenen. Dit jaar willen we nog 100.000 tegels uit de grond hebben en dit vervangen hebben door groen. Een oppervlakte van 2 voetbalvelden groot. De gemeente faciliteert en ondersteunt bewoners die hun tuin willen vergroenen bij het afvoeren van de tegels en het aanvoeren van tuingrond. Drie plantjes krijgen ze van ons. Maar we pakken ook grote projecten op zoals de aanpak van het Maasplein’, aldus Willy Arends, projectleider Gemeente Nijmegen, afdeling Ruimtelijke Ordering.

Romeinse invloeden

De werkgroep Steenbreek Maasplein heeft tijdens de eerste vergadering 24 mei zijn wensen ingebracht zoals mogelijkheden voor kinderen op natuurlijk spelen op boomstammen, rioolbuizen. Hoogteverschillen in de inrichting. Aanplanten van onder andere fruitbomen en wilde planten. Op basis daarvan is de gemeente aan de slag gegaan.

Leon Klaassen, adviseur en ontwerper Groen van de gemeente Nijmegen vertelt. ‘Voor het ontwerp  hebben we gekozen dat een aantal bestaande elementen niet verwijderd worden, maar de basis vormen voor de nieuwe uitstraling van de nieuwe tuin. De archeologische trap, het kunstwerk, de bestaande bomen en de haag rondom de parkeerplaatsen blijven behouden’. Het kunstwerk doet Leon denken aan een waterloop in de vorm van de Maas, waarbij het kunstwerk gebruikt wordt als hoofdpad en waar je onder een Pagode loopt zoals vroeger in de Romeinse tijd. Daarnaast willen ze aandacht besteden aan romeinse beplanting in de tuin zoals een hazelaar, kastanjebomen, laurierstruiken, druivenstokken en eikenbomen. Het conceptvoorstel ziet er veelbelovend uit en veel wensen van bewoners komen terug. De bezoekers van de informatiemiddag zijn enthousiast en betrokken.

Het Maasplein was ook een onderdeel van de inspiratie- en kennisdag van Operatie Steenbreek. Deelnemers uit het hele land deelden deze dag nieuwe inzichten en ervaringen over ontstenings- en vergroeningsacties.

Een groene samenleving

Teveel bestrating in onze tuinen zorgt voor problemen bij aanhoudende droogt, maar ook bij flinke hoosbuien. Het verminderd het leefgebied van allerlei nuttige dieren en zorgt voor opwarming van de stad. Samen kunnen we stappen zetten om onze stad te vergroenen en door operatie Steenbreek zijn er al diverse ‘groene’ acties opgepakt, waaronder deze voor het Maasplein. Naar verwachting zal er in oktober gestart kunnen worden met de Hortus Romanus.

Waar groen goed voor is:

  • Groen neemt water op en tijdens extreme regenval wordt het riool minder belast
  • Groen verbetert de luchtkwaliteit en verlaagt de concentratie fijnstof
  • Groen geeft schaduw en verkoeling in de steeds warmere zomers
  • Groen vergroot het leefgebied van vogels, insecten en andere dieren
  • Groen zorgt voor minder omgevingsgeluiden
  • Groen vermindert stress en is goed voor gezondheid en welzijn
Tekst: Biljana Marković

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.