‘Zet VetLekker op de kaart!’

Nijmeegse koks werken samen met kinderen aan gezonde menu’s

De kinderen van Activiteitenplein Aquamarijn tekenen hun Happy nest menu

‘Wat vinden jullie een lekkere groente?’, vraagt Tim van Stein Callenfels aan een tiental kinderen uit groep 5 en 6 van Kindcentrum Aquamarijn in Nijmegen. Tim is horecacoördinator en kok bij restaurant BliXem. Samen met de kinderen, die zich deze middag verzameld hebben op het Activiteitenplein Aquamarijn, gaat hij aan de slag om een gezond én lekker kindermenu samen te stellen. Op zijn eerste vraag komt meteen een verrassend antwoord: ‘Spruitjes!’.

 De sessie met kok Tim van BliXem en de kinderen van Activiteitenplein Aquamarijn vormt een geslaagde kick-off van het project ‘Zet VetLekker op de kaart!’, dat tot doel heeft kindermenu’s in restaurants aantrekkelijker, gevarieerder én gezonder te maken. Met de input van de kinderen zelf. Wat vinden zij leuk en lekker op hun bord? Koks van tien Nijmeegse restaurants gaan daarom de komende tijd in gesprek met kinderen van tien basisscholen. Ook experts op het gebied van gezonde voeding praten mee. Zij laten zien dat lekker en gezond eten goed samen kunnen gaan.

Kindermenu
Aan de hand van de informatie die de koks ophalen in de klas stellen ze meerdere gezonde kindermenu’s samen. De kinderen bezoeken vervolgens het restaurant dat aan hun basisschool is verbonden. Daar krijgen ze een uitleg van de kok: waarom heeft hij of zij voor deze menu’s gekozen? De kinderen proeven en bepalen welk kindermenu als winnaar uit de bus komt. Dit menu wordt in ieder geval één maand aangeboden. Dat betekent dat in mei en juni het winnende ‘VetLekkere’ kindermenu bij de deelnemende restaurants op de kaart staat.

Kok Tim van BliXem bekijkt de opbrengst van de sessie met de kinderen

‘Happy nest’
Inmiddels is het whiteboard op het Activiteitenplein Aquamarijn, dat gecoördineerd wordt door Bindkracht10, gevuld met tekeningen die de kinderen na de sessie met kok Tim hebben gemaakt. ‘Happy nest’: zo heet het door hen bedachte gezonde kindermenu. Een nestje gevuld met dungesneden groenten, aardappels en kip erbij. Dat ziet er feestelijk uit en bevat volop goede ingrediënten. Aan het eind van de middag is iedereen tevreden én kijkt uit naar de volgende stap: het proeven! Dat zal na de meivakantie zijn, maar niet alle kinderen willen zo lang wachten: ‘Gaan we dit vanavond eten?’

Initiatief
Het project ‘Zet VetLekker op de kaart!’ is een initiatief van ‘Wij zijn groen, gezond en in beweging Nijmegen’ in samenwerking met de Nijmeegse Kinderraad. Zij hebben hiervoor verschillende partijen bijeengebracht, waaronder studenten van de Radboud Universiteit en Hogeschool Arnhem/Nijmegen, bedrijven, restaurants en basisscholen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.