Actie voor lijn 5 terug in de Waterstraat

Donderdag 24 februari was er een zeer drukke bijeenkomst georganiseerd door Greet Rijnders in de Biezantijn om lijn 5 terug te krijgen in de Waterstraat. Greet had wethouder Wijnia gevraagd om uitleg te komen geven. De buurt is op zijn zachts gezegd boos. De gemeente Nijmegen vond namelijk dat lijn 5 een hoogwaardig openbaarvervoer (HOV) lijn moest worden. Dit uiteraard, zoals vaker de laatste tijd bij de gemeente Nijmegen, zonder overleg met de gebruikers/wijkbewoners van deze lijn. De lijn past niet meer in de Waterstraat omdat deze deels een 30 km zone is geworden.

Lijn 5 gaat nu via de Laan van Oost-Indië, en doet daar één halte aan. Over de gehele dag stappen daar 5 mensen in. Een buschauffeur die aanwezig was deze avond bevestigde dit. Ook zou er twee minuten tijdwinst te behalen zijn; handig voor overstappers op het station. Echter de praktijk is anders. Volgens dezelfde buschauffeur rijden lijn 5 en 85 samen op vanaf Beuningen over de Van Heemstraweg in Beuningen. Bij het Industrieplein gaat lijn 5 richting de Laan van Oost-Indie, en lijn 85 rijd door via de Industrieweg en Waterstraat. Lijn 85 doet dan drie haltes aan waar mensen instappen, lijn 5 dus maar één. En wat blijkt nu? Ze komen elkaar weer tegen op de Weurtseweg als lijn 5 van de Laan van Oost-Indië komt, dus niks geen twee minuten tijdwinst.

Waarom willen de bewoners per se lijn 5 terug? Omdat lijn 85 in de spits overvol zit met schooljeugd en dan regelmatig doorrijdt en ouderen gedwongen zijn te wachten tot de volgende bus in de hoop dat die niet vol zit. Lijn 5 rijdt bijna leeg de Weurtseweg weer op, omdat er niemand instapt op de Laan van Oost-Indië. Veel bewoners uit de wijk gaan vaak naar een verzorgingshuis nabij Groesbeek of naar het winkelcentrum in Beuningen. Dat is nu bijna geen doen meer: met een beetje pech zit je met een overstap van een half uur.

Wethouder Wijnia vond dat de buurt niet bij de besluitvorming betrokken hoefde te worden, omdat er met reizigersorganisatie ROCOV  gesproken was. De heer Derks van het ROCOV die ook aanwezig was, vroeg zich al af of er gesproken was met de wijk. Het ROCOV kreeg pas in oktober de concept-dienstregeling, en was toen te laat om dit te onderzoeken, want het besluit was al gevallen.

Greet Rijnders had diversen partijen uitgenodigd deze avond die bijna allemaal waren gekomen. Van de partijen, verantwoordelijk voor het schrappen van lijn 5 in de Waterstraat, was alleen GroenLinks er. VVD  en D66 schitterden door afwezigheid. Gelukkig zijn er binnenkort weer verkiezingen….

Greet en vele wijkbewoners laten het er niet bij zitten en gaan door met hun actie. Volgende halte wordt het provinciehuis, want ze gaan met de bus. Uiteraard.

Tekst en foto’s: Dave van Brenk

2 antwoorden op “Actie voor lijn 5 terug in de Waterstraat”

  1. Laf van de VVD en D66. Goed bezig. Ik woon zelf op de Laan van Oost Indië. En bijna niemand neemt hier de bus. Bijna allemaal ‘jong volk’ woont hier en wij gaan met de fiets. Van mij mag de bus terug naar de Waterstraat. Voldoende OV voor ons in de buurt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.