NYMA op eigen benen

Een bijzonder gebied krijgt een geheel eigen manier van beheer. De wens is om een vereniging en een stichting op te richten die gaan zorgen voor de verdere ontwikkeling van het NYMAgebied in Nijmegen West. Huurders en eigenaren krijgen zo slagkracht om NYMA verder te ontwikkelen tot experimenteergebied en culturele hotspot.

NYMA is volop in ontwikkeling. Het Vasimgebouw wordt verbouwd, de NYMA Makersplaats met meer dan 200 ondernemers verrijst rondom de watertoren, er zijn weer evenementen en ook op andere plekken staan ondernemers klaar om te bouwen. Er wordt al veel gewerkt en er is al veel te beleven. Vanaf dit jaar komt NYMA in een nieuwe fase. De realisatie en beheerfase. Daar hoort een nieuwe gebiedsorganisatie bij. Om partijen nog meer te verbinden en de samenwerking in het gebied verder te versterken.

Vanaf de start van de gebiedsontwikkeling is de strategie van de gemeente om stap voor stap marktpartijen (van lokale ondernemer tot ontwikkelaar) een meer prominente rol en de gemeente een steeds minder prominente rol te geven. De gemeente was bij de start de enige eigenaar van NYMA en doet in fases steeds meer afstand van haar positie op het terrein. Tot nu toe werd alles geregeld in een ontwikkelteam.
Naast de gemeente zijn er inmiddels ook andere eigenaren in het gebied. Deze eigenaren krijgen met de gebiedsorganisatie een formele positie, inclusief bijbehorende zeggenschap, in de vereniging NYMA.

Alles is er op gericht om NYMA op eigen benen te laten staan. De op te richten stichting heeft hierin een belangrijke rol. De gemeente is van plan grond beschikbaar te stellen aan de stichting die vervolgens verhuurd kan worden, bijvoorbeeld als evenemententerrein. Met deze inkomsten kan het beheer van het gebied uitgevoerd worden. De stichting zorgt ook voor de evenementenprogrammering, communicatie en marketing van het gebied en het (bijzonder) beheer en onderhoud van de openbare ruimte. Elk jaar worden 4 grote dancefeesten (zoals Drift) mogelijk gemaakt. De vereniging is opdrachtgever van de stichting.

De organisatievorm past goed bij de gebiedsvisie waarin onder ander een dynamische culturele hotspot, een diversiteit aan eigenaren en vanaf de initiatieffase al een zeer sterke betrokkenheid van lokale ondernemers staat.

Vervolg
Het voornemen tot oprichting van de vereniging NYMA en stichting NYMA wordt nu aan de gemeenteraad voor wensen en bedenkingen voorgelegd. In de tussentijd wordt gewerkt aan een convenant, de huurovereenkomst met de stichting en de opdracht tussen stichting en gemeente.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.