Betaalbare woningen in Nijmegen West en permanente werkateliers

Gemeente presenteert voorstel voor omgeving Villanovastraat

In de wijk Wolfskuil komen betaalbare woningen en permanente werkateliers in de omgeving van de Villanovastraat. De gemeente heeft het voorstel uitgewerkt voor herontwikkeling van dit gebied waarbij behoud van het scholencomplex en de pastorie het uitgangspunt is. Op 24 maart presenteert de gemeente tijdens een informatieavond aan de omwonenden het totale voorstel voor de 4 deelprojecten: Derde van Hezewijkstraat, Scholencomplex (Mariaschool, Jozefschool en Fröbelschool), Wijkcentrum Villanova en de Pastorie. Met het voorstel voorziet Nijmegen in de woningbehoefte én behoefte aan permanente werkateliers.

Toelichting voorstel
Het karakteristieke scholencomplex (Mariaschool, Jozefschool en Fröbelschool) en de pastorie blijven behouden. Het scholencomplex wordt geschikt gemaakt voor betaalbare appartementen. In de pastorie komen permanente ateliers voor kunstenaars. Het wijkcentrum Villanova op de Derde van Hezewijkstraat verdwijnt op die locatie en wordt in afgeslankte vorm ondergebracht in de Fröbelschool. Op de achtergebleven locatie wil de gemeente betaalbare koopwoningen realiseren. Op de locatie aan de Derde van Hezewijkstraat nr. 23 (waar nu een houtbewerkingsbedrijf zit) komen appartementen in het hogere segment.

Ontwikkeling van het gebied
De totale ontwikkeling voor het gebied ziet er als volgt uit (zie illustratie in bijlage):
Scholencomplex Mariaschool, Jozefschool en Fröbelschool (Villa Novastraat 4-6; Derde van Hezewijkstraat 6) : 34 betaalbare appartementen en Wijkcentrum Villa Nova (min. 250 m2 bvo)
Huidige locatie wijkcentrum Villa Nova (Derde van Hezewijkstraat 2): 6 betaalbare eengezinswoningen
Pastorie (Derde van Hezewijkstraat 2a): 10 ateliers
Derde van Hezewijkstraat 23: 12 appartementen in het hogere segment

Noël Vergunst, wethouder Wonen en Stedelijke ontwikkeling: “Ik ben heel blij met dit voorstel voor de locatie Villanovastraat en omgeving. Wij gaan hiermee invulling geven aan onze ambitie voor woningbouw én onze ambitie ten aanzien van het realiseren van een creatieve, aantrekkelijke stad. Zo komen er verschillende soorten betaalbare woningen en een nieuw wijkcentrum waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten. En in de voormalige oude pastorie komt er ruimte voor permanente ateliers.”

Wijziging bestemmingsplan
Om de extra woningen en permanente ateliers mogelijk te maken, moet het bestemmingsplan gewijzigd worden. We verwachten dat het bestemmingsplan eind 2023 ter inzage wordt gelegd. Dan kan iedereen op het plan reageren. De gemeente zorgt voor nieuwe inrichting van het openbare groen gedeelte achter de pastorie. De parkeerplaatsen die nodig zijn voor de nieuwe woningen komen deels op eigen terrein en deels in de openbare ruimte.

Oplossing voor de werkateliers
Het voorstel draagt bij aan een oplossing voor de behoefte aan permanente werkateliers. Er komen 10 permanente werkateliers in de pastorie. In aanloop naar de nieuwe situatie zullen er tijdelijke ateliers op de Villanovastraat blijven (tot eind 2023) daar waar de ontwikkeling het toelaat. Voor een deel van de kunstenaars die via Slak atelierruimte huurden in de huidige Mariaschool is vorig jaar al een oplossing geboden met de realisatie van ateliers op de Krekelstraat. Toen konden de kunstenaars een optie nemen voor tenminste 5 jaar op de Krekelstraat dan wel in bruikleen op de Villanovastraat blijven. De nieuwe permanente ateliers zullen na realisatie conform ons atelierbeleid worden aangeboden.

Informatieavond 24 maart
Omwonenden hebben een uitnodiging gekregen voor een informatieavond over Villanovastraat. Tijdens de avond willen we het voorstel en de planning toelichten en reacties bij omwonenden ophalen. Ook andere geïnteresseerden zijn van harte welkom. De informatieavond vindt plaats op 24 maart van 19.30 tot 21.00 uur in Wijkcentrum Villanova, Derde van Hezewijkstraat 2. Inloop vanaf 19.15 uur. Aanmelden kan per mail: Villanovastraat@nijmegen.nl

Meer weten?
Informatie over dit voornemen is te vinden op Mijn Wijkplan: nijmegen.nl/omgevingvillanovastraat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.