Bier brouwen in Oud-West: Jeronimo Bier

Zelf bier brouwen is geen hogere wiskunde. Dat dacht ook Jeroen van den Hoogen toen hij een aantal jaren geleden in zijn keuken zijn eerste brouwsel produceerde. ‘Ik was ooit aanwezig bij een presentatie over bier brouwen en mijn nieuwsgierigheid was gewekt,’ begint Jeroen. ‘Dat kan ik ook wel eens proberen, dacht ik. Ik begon voorzichtig met een ketel van tien liter. Met wat extra apparatuur en een vat om te gisten kom je met de juiste ingrediënten, zoals mout, hop, water, suiker, gist en kruiden een heel eind.’

Smaak

Op internet zijn talloze sites te vinden hoe je te werk moet gaan. Hoe de mout moet oplossen in water, gefilterd en gespoeld. De hop toegevoegd en gekookt, af laten koelen, gisten en na een drietal weken gebotteld en veertien dagen later kan er geproost worden.

Jeroen: ‘Daar komt het een beetje op neer. Het gaat natuurlijk wel om de juiste hoeveelheden, maar het bier wordt in principe in één dag gebrouwen. Ik wilde daarbij alles zelf doen om het proces goed te kunnen begrijpen en onder de knie te krijgen. Om een eigen smaak te ontwikkelen moet je wel precies weten hoe je die kunt beïnvloeden.’

Brandweer

Jeroen van den Hoogen is 32 jaar en geboren in Apeldoorn. De studie accountancy bracht hem in eerste instantie naar Nijmegen en toen hij hier ook nog een leuke vrouw tegen het lijf liep, is hij blijven hangen. Hij woont sinds 2015 aan de Tweede Oude Heselaan. Na het afronden van zijn studie begon hij een administratiekantoor én is werkzaam bij de brandweer. ‘Dat zijn in één week 2 dagen van 24 uur. Dan woon en slaap je op de brandweerkazerne, en als er wat aan de hand is, rukken we uit. Werk dat ik ontzettend leuk vind en niet snel op zal geven.’

Andelst

Terug naar het bier brouwen. Jeroen: ‘Die eerste keukenbrouwsels vielen niet alleen bij mij goed, maar ook in mijn vriendenkring. Had ik er eerst de ballen verstand van, nu ging ik overal de knowhow verzamelen. Met name uit boeken en internet, ik ben nooit bij een andere brouwer gaan kijken. Toen ik voldoende kennis en ervaring had opgebouwd, en dat was snel, durfde ik de investering aan om mijn eigen brouwerij te beginnen. De naam was snel gevonden: Jeronimo, afgeleid van Jeroen. Ik huurde eerst een pand in Elst, maar nu zit ik sinds een paar maanden in een gekocht pand in Andelst. Groot genoeg voor het brouwproces, om de voorraad op te kunnen slaan en in de toekomst wil ik hier ook een proeflokaal inrichten. De taps staan er al.’

Bierfeesten

Jeroen gebruikt een Amerikaanse hopsoort: de Indian Pale Ale. Dat zorgt voor een frisse, niet zo bittere smaak. Er wordt nu wekelijks zo’n 200 à 300 liter bier geproduceerd en binnenkort komen er weer extra tanks bij. Jeroen heeft inmiddels drie speciaal bieren op het menu staan: Red Devil, Blue Pistol en Yellow Angel. Hij heeft iemand in de arm genomen die het bier bij slijterijen en in de horeca aan de man brengt en een afzetmarkt creëert. Dat is in Nijmegen bij de slijterij aan de Molenweg en verspreid over het land in 27 andere slijterijen. Ook heeft hij enkele dagen in de week een extra hulp bij het brouwen. ‘Natuurlijk stonden we op de Nijmeegse Bierfeesten, en waren we ook aanwezig in Boxmeer, Grave en Wijchen om Jeronimo te presenteren. Ik wil graag groeien nog en waar het eindigt dat zien we wel.’

Tekst: Michiel van de Loo
Foto’s: Dave van Brenk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.