Bijzondere Sunset March en dodenherdenking voor en met bewoners van Nijmegen-West op 4 mei 2019

Sinds oktober 2014 loopt er elke dag bij zonsondergang een veteraan over onze mooie nieuwe stadsbrug De Oversteek. Diegene loopt mee met een uniek lichtmonument genaamd ‘Lights Crossing’. Dit lichtmonument bestaat uit 48 koppels van straatlantaarns die na zonsondergang steeds achter elkaar aangaan in wandeltempo. Op die manier loopt de veteraan, in stilte, binnen 12 minuten van de zuidzijde van de Waal naar de noordzijde. Daar aangekomen loopt de veteraan de trap af via de Oosterhoutsedijk naar het herdenkingsmonument. Dit monument staat daar sinds 1984 ter nagedachtenis van de 48 gesneuvelde Amerikaanse soldaten. Vandaar dus de 48 paren straatlantaarns van de Lights Crossing! De soldaten zijn als onderdeel van de 82e Airborne Divison op heroïsche wijze op 20 september 1944 op deze locatie de Waal overgestoken. Onder hels artillerie- en machinegeweervuur van de Duitse vijand zijn zij hierbij tragisch om het leven gekomen. Deze heldhaftige oversteek is ook in de film Een Brug Te Ver uitgebeeld. Bij het monument wordt na de Lights Crossing nog een eregroet uitgebracht. Daarmee is de Sunset March ten einde. Op deze wijze brengt de veteraan een eerbetoon aan onze gesneuvelde bevrijders. Maar ook aan iedereen die zich heden ten dage nog inzet voor onze vrijheid en bereid is zijn leven daarvoor in de waagschaal te stellen. Deze dagelijkse ceremonie met de marcherende veteraan, de brug, het lichtmonument en het Waalcrossingmonument vormen samen het grootste ‘ levende’ oorlogsmonument ter wereld.

Dit jaar viert de gemeente Nijmegen 75 jaar bevrijding van de stad en tegelijk is dit jaar ook de 75-jarige herdenking van het luchtbombardement. De gemeente organiseert vele herdenkingsplechtigheden. Een speciaal initiatief in dit kader zijn 75 speciale Sunset Marches die worden gehouden tussen 22 februari (datum van het luchtbombardement) en 20 september, de datum van de heroïsche Waaloversteek en de feitelijke bevrijding van Nijmegen. In die periode lopen 75 groepen (verenigingen, stichtingen, scholen, gemeenteraden, etc.) de Sunset March.  Zij doen dit om hun betrokkenheid bij het onderwerp 75 jaar vrijheid met hun groep samen te beleven. Voor de bewoners van Nijmegen-West is de speciale datum gereserveerd op 4 mei.

Sinds vier jaar organiseert Stichting Sunset March op 4 mei een eigen dodenherdenking bij het Waalcrossingmonument op de Oosterhoutsedijk. Ook dit jaar wordt er weer op ingetogen wijze stilgestaan bij de Nederlandse burger- en militaire slachtoffers, die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in Nederland en op ander grondgebied zijn gevallen. Tijdens de intieme ceremonie deelt de heer Marcel Hoogenboom zijn persoonlijke verhaal met ons en leest Robert Gunsing een gedicht voor. Na afloop van de ceremonie kunt u even napraten. Daarna vetrekken we samen naar het startpunt van de Sunset March aan de zuidzijde van De Oversteek. Bij het startpunt wachten we samen op het tijdstip van zonsondergang om vervolgens gezamenlijk in stilte de Sunset March te lopen en beleven.

Mensen die willen deelnemen dienen op eigen gelegenheid naar het Waalcrossingmonument op de Oosterhoutsedijk te gaan. Liefst zoveel mogelijk wandelend of met de fiets, want er is beperkte parkeergelegenheid. Om 20:00 uur start de dodenherdenking bij het monument. U krijgt de gelegenheid om bloemen bij het monument te leggen. Na de herdenkingsceremonie krijgt u uitleg om gezamenlijk aansluitend de Sunset March te gaan lopen.

Tekst: Kees Bleijerveld
Foto: Jaleesa Derksen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.