Heel Nijmegen bloeit

Met Vier de natuur

Op zaterdag 25 en zondag 26 mei 2019 vindt weer het jaarlijkse buitenfestival Vier de natuur plaats, het grootste natuurfestival van Nederland. Iedereen kan bijdragen door zelf iets te organiseren. Vier de natuur laat alle inwoners op  een actieve manier genieten van het groen in de buurt, in de stad en daarbuiten. De Bastei, centrum voor natuur en cultuurhistorie, coördineert het festival in Nijmegen.

 Vier de natuur nodigt iedereen – particulieren, organisaties en bedrijven –  uit om in het weekend van 25 en 26 mei 2019 een activiteit ‘in het groen’ te organiseren. Beheer je een stuk natuur, grote tuin of park, stel dit dan open voor een evenement. Buurtorganisaties, zet met bewoners iets leuks op in de wijk en tover een plantsoen of park om tot een feestelijke locatie! Organisaties op het terrein van sport, recreatie en cultuur, maak van dit festival gebruik om een breed publiek met je buitenactiviteiten kennis te laten maken.

De mogelijkheden zijn legio: kanovaren op de Spiegelwaal, struinen door de Ooij, een trailrun van park naar park, acrobatiek in het park, een tuinfeest met de straat, muziek en dans op het plantsoen, vogels spotten bij zonsopkomst, ontbijten of picknicken in het veld, en ga zo maar door. De algemene regel is dat alle activiteiten gratis toegankelijk zijn.

Traditie

Nijmegen heeft inmiddels al een traditie van meerdere jaren. Zo was er de afgelopen jaren van alles te doen in het Florapark, op de Goffert, het Limosterrein, in Nijmegen-West, in de Ooij en de Stadswaard en in natuur- en moestuinen. Er waren ook skeeler- en hardlooptochten. Muziek, lekker eten en drinken en spelletjes maakten de sfeer compleet.

Praktische tips en financiële bijdrage

Op de landelijke site van Vier de natuur (www.fetedelanature.nl) vind je praktische tips bij het opzetten van een activiteit in de natuur. Hier kun je je eigen evenement ook toevoegen aan het landelijk overzicht van deelnemers.

De Bastei zet zich in voor publiciteit van alle Nijmeegse activiteiten. De informatie voor Nijmegen vind je via  www.debastei.nl/vierdenatuur. Vanaf 1 april kun je je activiteit bij De Bastei aanmelden via het formulier dat je daar vindt. Met een goed plan kom je voor een tegemoetkoming van € 50,- in aanmerking. Ook is het mogelijk bij grotere evenementen een bijdrage te krijgen voor faciliteiten als een tent en banken op locatie. De gemeente Nijmegen stelt hiervoor een budget beschikbaar.

Heb je je plan nog niet helemaal rond of heb je alleen nog maar een idee, neem dan eerst contact op met De Bastei via vierdenatuur@debastei.nl, zodat we kunnen kijken wat we voor je kunnen betekenen. De Bastei zorgt voor een connectie tussen de Nijmeegse deelnemers. Andere actievelingen kunnen je misschien helpen je buurtactiviteit op poten te zetten. Ook verenigingen die wel iets willen, maar nog niet weten waar, kunnen zich melden.

Grassroot event

Steeds meer gemeenten in Nederland ondersteunen Vier de natuur, maar het is een zogenaamd ‘grassroot event’. Die term houdt in dat het initiatief aan de basis wordt genomen, dus door bewoners in plaats van beleidsmakers. We willen via Vier de natuur dan ook laten groeien wat wil groeien.  Laten we samen de bloemetjes buiten zetten, zodat heel Nijmegen bloeit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.