Herdenking slachtoffers V1 bominslag Waterkwartier 18 februari 1945

Bloemlegging in 2014 met rechts initiatiefnemer en oud-inwoner Anton Ruijters

Komende 18 februari is het 75 jaar geleden dat een V1 bom insloeg op de hoek Biezenstraat-Waterstraat en wordt met oud- en huidige wijkbewoners, leerlingen van kindcentrum Aquamarijn en andere belangstellenden en organisaties de slachtoffers van deze ramp herdacht.

18 februari 1945 valt om 05.28 uur in het Nijmeegse Waterkwartier een Duitse Vliegende Bom (V1) neer. Hierdoor vallen 4 dodelijke slachtoffers en vele gewonden. Ook worden veel huizen geheel of gedeeltelijk verwoest en daarmee onbewoonbaar. De bewoners moesten gaan inwonen bij familie in de omgeving of worden elders opgevangen. Deze gebeurtenis heeft grote impact op de wijk, waar de inwoners in de oorlog gewend zijn geraakt aan overkomende V1’s en aan granaatinslagen door beschietingen van de Duitsers vanuit de Betuwe. Bij luchtalarm gaan de inwoners de schuilkelders in, die ze soms zelf hebben gemaakt in hun tuin. Ook zijn in deze frontstadperiode veel Britse militairen ingekwartierd bij de bewoners van het Waterkwartier. We weten dat zij van de 49th West Riding Infantry Divison ‘Polar Bears’ zijn, die in deze periode Nijmegen als uitvalsbasis hebben. Na afloop van de oorlog hebben de inwoners van het Waterkwartier een gedenkteken geplaatst in de tuin van het huidige Clarissenklooster, maar toen nieuwbouw is gerealiseerd is dit verwijderd. In 2010 is op initiatief van oud-inwoner Anton Ruijters een herinneringsplaquette gerealiseerd, waar ieder jaar een herdenking aan de slachtoffers plaatsvindt én 1x per vijf jaar een grote, officiële herdenking.

De herdenking begint op dinsdag 18 februari a.s. stipt om 10.00 uur en eindigt rond 11.20 uur bij kloostergemeenschap “De Bron” aan de zijde van de Biezenstraat, alwaar de plaquette is geplaatst. Aansluitend is er gelegenheid om met (oud-)wijkbewoners en familie na te praten in wijkcentrum Biezantijn aan de Waterstraat (schuin tegenover het klooster).

Het programma van de bijeenkomst ziet er globaal als volgt uit:

  • 10.00 uur  Welkom
  • 10.05 uur  Openingswoord door burgemeester Nijmegen
  • 10.15 uur  Nagedachtenis namens overlevende oud-wijkbewoner
  • 10.30 uur  Bijdrage Zusters Clarissen, Klooster de Bron
  • 10.35 uur  Herdenken door leerlingen groep 8 Aquamarijn. Sinds het schooljaar 2016-2017 wordt     de plaquette ieder jaar geadopteerd door Kindcentrum Aquamarijn
  • 10.55 uur  Last Post gevolgd door 2 minuten stilte en bloemlegging
  • 11.15 uur  Afsluiting en tot 12.30 uur met koffie/thee napraten in de Biezantijn

Zoals in het programma wordt vermeld, kunt u ná de 2 minuten stilte bloemen leggen bij de plaquette in de tuin van Klooster “De Bron”. Bij zeer slecht weer zal het buitenprogramma worden ingekort.

Ter gelegenheid van de V1 bominslag 75 jaar geleden wordt een tweede uitgave van het boek

‘V1 bominslag 18 februari 1945 in het Waterkwartier’ uitgebracht. Dit boek is in de Biezantijn na afloop van de bijeenkomst in een beperkte oplage te koop (één exemplaar per gezin/instantie, zo lang de voorraad strekt). Mocht de behoefte erg groot zijn, dan is het mogelijk om in te tekenen voor één of meerdere boeken. Bij voldoende belangstelling wordt een extra druk overwogen.

De herdenking wordt mede mogelijk gemaakt dankzij financiële steun van de gemeente Nijmegen en Rijk van Nijmegen herdenkt 75 jaar vrijheid.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.