Nieuwe Oogst met Marlot Meyer

Een web van slangen die plotseling bewegen, ballonnen met lucht vullen en via electroden lichaamsdelen aansturen. Vanaf 7 november is de jaarlijkse  Nieuwe Oogst  tentoonstelling te zien bij Expo Bart met de site-specific installatie LIMB-2.O van vers afgestudeerd talent Marlot Meyer (Kaapstad, Zuid-Afrika 1997). Haar installatie bij Expo Bart staat in directe verbinding met haar afstudeerwerk   LIMB-O dat gelijktijdig in  MU Eindhoven  is te zien. Via een livestreamingplatform kunnen bezoekers op beide locaties de interactie aangaan met de installatie. 

Marlot  studeerde onlangs af aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag met LIMB-O: een interactieve ervaringsinstallatie, waar zij zelf fysiek deel van uitmaakt. Met kabeltjes en sensoren aangesloten op haar werk is ze overgeleverd aan de acties van de toeschouwer, die – offline in de tentoonstellingsruimte of online vanuit huis – de installatie en dus ook haar lichaam kan besturen.

In onze onderlinge, veelal digitale interacties speelt het lichaam een steeds kleinere rol. Met LIMB-O wilde Marlot uitzoeken of je iemands aanwezigheid kunt voelen als diegene zich niet in dezelfde ruimte bevindt. Het resultaat is een installatie die, met een tastbare verschijningsvorm én een online interface, het schemergebied tussen de digitale en fysieke wereld verbeeldt. De aanraking van sensoren zet een combinatie van reacties in gang, van het opblazen van inflatables tot stroomstootjes, die Marlots lichaam ongecontroleerde bewegingen laten maken. Op die manier maakt ze zichtbaar wat onzichtbaar is, en wijst ze op de indirecte gevolgen van onze handelingen. Een simpele actie kan immers een kettingreactie teweegbrengen.

Dat gegeven werkt Marlot verder uit in LIMB-2.O, een nieuwe installatie die ze bij Expo Bart gaat opbouwen. Wie middenin de ruimte staat, ziet hoe zijn daden het omringende ‘landschap’ beïnvloeden. De vloer is bezaaid met transparante slangen en gekleurde ballonnetjes, die lijken te ademen of heen en weer bewegen als planten in een onderwaterwereld. Ook op afstand kun je communiceren: LIMB-2.O staat in verbinding met haar afstudeerwerk dat gelijktijdig te zien is in MU (Eindhoven) en een website (limbo.marlotmeyer.com). Via het livestreamingplatform kun je de interactie aangaan met de installatie. Welke reacties lokken jouw acties uit? En voel je de aanwezigheid van de ander?

Nieuwe Oogst  is van 7 november t/m 20 december te zien in Expo Bart en op 7 en 8 november onderdeel van het Young Art Weekend.

Expo Bart is open van donderdag t/m zondag tussen 12:00 en 17:00.
Honigcomplex
Waalbandijk 14C
6541 AJ Nijmegen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.