Wat gebeurt er veel..

Ruim een jaar woon ik nu in West en sinds die tijd schuif ik aan bij de vergaderingen van de wijkvereniging. Naast boeiende informatie over de wijk en haar bewoners viel me direct op dat er een ruim aanbod is aan activiteiten die georganiseerd worden. In de Biezantijn, maar ook in de wijk op locatie, in het Westerpark of in de verschillende bruisende straten. Het is goed dat er zoveel activiteiten zijn, want de wijk is in beweging. Naast de oude Waterkwartierbewoners komen er veel nieuwe mensen wonen. In de nieuwbouw van Batavia, maar ook mensen vanuit een andere cultuur. Daarnaast wonen er in de wijk natuurlijk ook ouderen en het is belangrijk dat zij onder de mensen blijven komen, om eenzaamheid tegen te gaan. Er wordt van alles voor jong en oud georganiseerd!

Maar ben jij al wel eens bij een van die activiteiten geweest? Is het rijke aanbod wel bekend bij iedereen? Een opsomming welke activiteiten er zoal georganiseerd worden. En het mooiste: door wijkbewoners, voor wijkbewoners. Sommige met wat begeleiding van een aantal organisaties die actief zijn binnen de wijk.

Sinds een aantal jaar wordt er op woensdagen soep geserveerd, onder de noemer ‘Soepie doen’. Wijkbewoonster Greet Rijnders is daarbij zeer actief. Onder het genot van een heerlijk kopje tomaten-, groente- of meer exotische soepen komen buurtbewoners met elkaar in gesprek over de meest uiteenlopende onderwerpen en zijn er al diverse nieuwe vriendschappen gesloten. Handig in een buurt waar ook veel ouderen wonen.

Soepie doen maakt deel uit van ‘Goede dag’. Er is op elke doordeweekse dag iets te doen in de Biezantijn voor de senioren uit Oud West. Hieraan zijn diverse activiteiten gekoppeld, zoals ‘Vertel eens’ van de bibliotheek die in de Biezantijn zit. Bij de bieb kan je met elkaar verhalen van vroeger ophalen. Verder is er Happy Ouder (elke dag tussen 10 en 11 gratis koffie en thee!), maar ook het spellenuurtje, een gespreksgroepje en er worden diverse workshops georganiseerd. En zo gebeurt er nog veel meer!

Tijdens de Swonsalon op dinsdag wordt er geschilderd of cupcakes versierd. Ouderen samen met kinderen uit de buurt. Er zijn al vele mooie creaties voorbij gekomen.

Voorheen was er op woensdagmiddag de Kidsclub. Zeer succesvol onder de jeugd. De vertrouwde dames Thea van Heesch en Greet van Brenk wilden het wat rustiger aan gaan doen en daarom worden er vrijwilligers gezocht om de leuke middagen over te nemen. Wil jij dat wel doen, meld je dan vooral (zie gegevens onderaan).


En zo zijn er nog tal van activiteiten te noemen, zoals de bingo op donderdag georganiseerd door het KBO voor haar leden. En er komen spontaan nieuwe activiteiten bij. Bedacht door wijkbewoners. Zo werd er gesproken over gezamenlijk eten. Nu  wordt er gekeken of er voortaan op vrijdag gekookt kan worden voor wie aan wil schuiven voor een lekkere avondmaaltijd. Wanneer de eerste datum bekend is, lees je het natuurlijk weer in De Wester. Ik heb uit betrouwbare bron begrepen dat men een speciaal kerstdiner voorbereidt 😉

Al met al dus heel veel inactieven, activiteiten en goede ideeën. Neem vooral eens deel. Het is gezellig en je leert nieuwe mensen kennen. Daarmee wordt de betrokkenheid van de wijkbewoners vergroot en neemt de zorgzaamheid toe, iets waar we als Oud West trots op mogen zijn, ik als relatief nieuwe bewoner ben dat in ieder geval!

Handjes gezocht! ‘Goede dag’ is van wijkbewoners, voor wijkbewoners. Wil je zelf meehelpen om ‘goede dag’ nog succesvoller te maken of wil je zelf een activiteit opzetten, meld je dan in de Biezantijn bij Joany of Erika van SWON. Zij kunnen je meer vertellen of praat eens met Greet zij heeft veel ervaring bij het organiseren van activiteiten!

 

Tekst: Marjolijn Mijling
Foto’s: Dave van Brenk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.