Wilfred Aalders: ‘Radio maken doe je wel samen’

Wilfred in zijn studio

FM 100.0/101.2, wie in de jaren tachtig de radio op deze frequentie afstemde kwam terecht bij Radio de Grijze Duif. Iedere dag werden er vanuit het Waterkwartier Nederlandstalige muziek, smartlappen en live programma’s uitgezonden. Deze piratenzender bereikte ook de oren van Wilfred Aalders (38), beter bekend als Wilfred Vermeer uit de Wolfskuil. Zijn ouders luisterden vaak naar deze zender. Het maakte dat Wilfred al vroeg het radiovirus te pakken had. Op zijn vijftiende door vrienden, die radio maakten via bakkies, belandde Wilfred definitief in het radio gebeuren. ‘Toen ik destijds begon was ik zenuwachtig en stuntelig. Ik wist niet wat ik aan het doen was. Ik vond het allemaal heel spannend’, zegt Wilfred.

 

Radio

In de zomer van negentienvierennegentig begon Wilfred bij Radio Contact. Er werden daar geregeld Engelstalige programma’s gedraaid. Dat was niet zo zijn ding, dus stopte hij daar en ging verder bij Powerplay 101 FM. Wilfred: ‘Het was er gezellig en ik ben daar dan ook een tijdje blijven hangen. We draaiden Nederlandstalige muziek. Ik heb daar veel dingen geleerd, dan denk ik bijvoorbeeld aan thema’s aan programma’s hangen, nieuwsfeiten en het weerbericht gebruiken. Met zo’n programma maken was ik ruim twee uur bezig. Ik moest kranten uitpluizen en overal zelf achteraan gaan. Tegenwoordig met Google ben ik sneller klaar. Internet is boordevol met makkelijk te bereiken informatie. In 1996 ben ik gaan draaien voor destijds een topper, namelijk Radio Baccara. Ik maakte daar mijn eerste kerstmarathon mee met het leukste spel ‘Wie kent Nijmegen’. Wij stonden dan met een auto ergens op een locatie en belden naar de studio om aanwijzingen te geven waar we waren. Zo was er een buschauffeur, die meeluisterde en de locatie ontdekte. Hij had een aantal passagiers in de bus en besloot om van de route af te wijken. Ik keek raar op toen hij met de bus aan kwam rijden, uitstapte en mij vertelde dat hij wist van welk radiostation we waren. Heel bizar en ontzettend leuk!’

Actie Etherflits

In maart 2003 startte Agentschap Telecom van het Ministerie van Economische zaken met het project ‘Etherflits’. Dit project hield in dat het illegale gebruik van FM omroepfrequenties werd tegengegaan. In Noordoost Nederland waren er ondanks alle inspanningen van Agentschap Telecom nog steeds illegale zenders actief. Om deze illegale zenders op te sporen werd de ether dag en nacht uitgeluisterd. Er werd streng opgetreden bij het oprollen van radiopiraten. Zendapparatuur werd in beslag genomen, de Officier van Justitie eiste een boete, die kon oplopen tot 1100 euro en Agentschap Telecom legde een last onder dwangsom op. Dit hield in dat bij een herhaling van de overtreding, een bedrag van 2250 euro diende te worden betaald, per geconstateerde overtreding, per week. Hiermee beoogde Agentschap Telecom een beter klimaat te creëren voor de betalende, legaal zendende partijen.

Wilfred werkte in die tijd voor Radio Monza. Een piraat met Nederlandstalige muziek. Programma’s waren gebaseerd op verzoekjes van luisteraars. Het was een paar weken voor het einde dat hij nog een hoogtepunt meemaakte. Wilfred: ‘We zaten met een stel mensen in de studio en opeens kwam daar een televisieploeg binnen van TV Gelderland. Zij maakten het programma De Huiskamer TV show. Het was lachen, gieren en brullen. Zo gewend als we waren om te praten door de microfoon tijdens onze radioprogramma’s, zo zenuwachtig waren we voor de camera. Er ging van alles mis. Er moesten dingen zes keer worden opgenomen. Een korte tijd later kwam de grote ommekeer. We waren één van de laatst zittende piraten op dat moment. Onze apparatuur werd in beslag genomen en er volgde een flinke boete. Onze zender was uit de lucht. Ik had altijd de hoop dat ze ons met rust zouden laten. Het was een grote teleurstelling!’

Internetstation

Bij de pakken neer gaan zitten was er voor Wilfred niet bij. Hij surfte over het internet op zoek naar een legale manier van muziek overbrengen naar luisteraars. Via via ontdekte hij radiomakers die via een internetstation hun muziek uitzonden. Ook wel webradio of internetradio genoemd. ‘Dit was voor mij compleet nieuw. Het was anders dan voorheen. Vroeger moest ik LP’s en CD’s uitzoeken, daar was ik zo’n drie kwartier mee bezig. Tegenwoordig zit ik achter de computer en binnen no time heb ik tracks klaarstaan om aan de luisteraars te laten horen. Ook de apparatuur is beter dan vroeger, dat was destijds houtje touwtje. We kregen een platenspeler van de één en een cd speler van de ander. Ik kan eindelijk investeren, omdat ik geen risico meer loop om opgepakt te worden, aldus Wilfred.

Studio Noviomagum

Sedert 2005 werkt Wilfred vanuit zijn eigen studio. Hij logt vanuit thuis in bij twee radiostations en heeft daar zijn eigen programma’s. ‘Yellowbird noem ik, met alle respect, een klein beetje een piraat. Vanuit heel Nederland loggen er mensen in en maken programma’s die gebaseerd zijn op hoe het vroeger was bij radiopiraten. Vijf jaar geleden ben ik gevraagd bij Klasse FM. We hebben een breed luisterpubliek van jong tot oud. We richten ons niet tot een bepaalde doelgroep, dit in tegenstelling tot Yellowbird, waar we alleen Nederlandstalige muziek aanbieden.’

Iedere zondagmorgen draait Wilfred in de studio van Klasse FM in Cuijk met het doel de luisteraars op te vrolijken met zijn programma: ‘Start de dag met klasse.’ Door de jaren heen heeft deze dj zich verdiept in diverse muziekstijlen. Top 40, dance, oude klassiekers uit de jaren’70 en dansbare platen, hij vindt alles leuk. Voor zijn programma zoekt hij platen waar luisteraars blij van worden.

Op locatie

Radio wordt niet alleen vanuit huis of de studio gemaakt, soms ook op locatie, zoals bijvoorbeeld tijdens de vierdaagsefeesten.‘We interviewen onze wandelaars ter plekke. Dan zie ik emoties loskomen bij mensen door simpel wat vragen te stellen of een plaatje te draaien. Ooit presenteerden we een week in school vanwege stichting Kinderdroomwens. Na al die jaren kwam ik in school en ontdekte ik dat ik veel heb bereikt. Ik zag, met alle respect, snotneuzen rondlopen net hun rugtasjes. De kinderen keken tegen me op. Dat was een mooie ervaring, zegt Wilfred.’

Team

Naast dat je onder andere een vlotte, aangename babbel nodig hebt, snel kunt schakelen wanneer er iets onverwachts gebeurt, overzicht moet kunnen houden is het ook belangrijk om samen te kunnen werken. Wilfred: ‘Je moet geen egotripper zijn en toch wel een beetje apart van de rest van het team. Zo krijg je een gevarieerd aanbod, tenslotte zitten luisteraars er ook niet op te wachten dat het allemaal gesneden koek is. Met ieder zijn eigen bijdrage maak je samen radio. Ik ben blij dat mijn collega’s ook gezellig meedraaien. Radio is samenwerken, samen dezelfde passie delen. Mijn passie is muziek, daarin kan ik alle emoties kwijt, of ik nu boos, blij of verdrietig ben. Door muziek of bij een bepaalde plaat kan ik helemaal omslaan. Dat fascineert mij, om dat over te brengen naar mensen die luisteren.’

Bereikbaarheid radiozenders

Wilfred: ‘Luisteraars zitten wereldwijd. We krijgen reacties van Nederlanders uit bijvoorbeeld Australië en Amerika. Zij ontvangen daar geen FM frequentie en luisteren dan via de Klasse FM app. Daarnaast is Klasse FM ook te volgen via Twitter,Instagram en Facebook. Yellowbird is te bereiken op de website: www.radioyellowbird.nl. Dan heb ik ook mijn eigen Facebookpagina: Wilfred Vermeer’

Tekst: Caroline van Uden
Foto’s: Dave van Brenk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.